Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våpenhvile på mandag

Israel og Hizbollah enige om at våpenhvilen skal begynne klokken sju mandag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Se også Dagbladet.nos minidokumentar!

  (Dagbladet.no): FNs generalsekretær Kofi Annan annonserte tidspunktet lørdag natt etter å ha hatt samtaler med statsministrene i Israel og Libanon, melder BBC.

  Likevel fortsetter Israel offensiven i Sør-Libanon i et forsøk på å knekke Hizbollah.

  Godtar resolusjonene
  Israels statsminister Ehud Olmert sa lørdag at han vil be regjeringen godta FN-resolusjonen, men det kan tidligst skje i det ukentlige regjeringsmøtet søndag, skriver ANB.

  Men også Hizbollah-lederen Sheik Hassan Nasrallah godtar nå resolusjonen, men han gjorde det klart i TV-talen sin lørdag kveld at gruppen kommer til å fortsette sine kamper så lenge den israelske bakkeoffensiven i Sør-Libanon fortsetter.

  – Det er vår naturlige rett, fastslo han.

  Antall soldater tredoblet


  Sjefen for den israelske hæren, generalløytnant Dan Halutz, sa lørdag at han forventer at offensiven vil fortsette i ytterlige en uke. Han understreket også at israelske tropper vil forbli i Libanon til internasjonale styrker ankommer, melder nyhetsbyrået AP.

  – Vi har nesten tredoblet våre styrker i Libanon og i sør kjemper vi i alle områder, sa Halutz.

  Rundt 30.000 soldater er allerede innblandet i kampene mot Hizbollah, uten at rakettangrepene mot israelsk territorium har avtatt nevneverdig, melder BBC.

  Den israelske hæren rykket lørdag helt fram til Litanielven, som ligger 30 kilometer fra grensen. Elven ses på som et svært viktig strategisk punkt.

  Israel meldte om 19 drepte soldater, og fem savnede etter at Hizbollah skjøt ned et militært helikopter.

  Grenseovergang bombet


  Men krigen fortsetter altså, til tross for resolusjonen som ble vedtatt i FN-hovedkvarteret natt til lørdag norsk tid. Nord i Libanon bombet israelske fly grenseposten Arida lørdag morgen.

  Dette var den eneste veien til Syria som ikke var blitt bombet. FN hadde også et depot for nødhjelp i nærheten av grenseovergangen, og melder nå om at det vil bli vanskelig å få inn nødhjelp fra Syria. Samtidig blir det vanskeligere for flyktinger å komme seg ut av landet.

  Natt til lørdag ble da også en flyktningkolonne sør i Libanon bombet av en såkalt drone – et ubemannet, fjernstyrt bombefly. Minst sju personer ble drept og 22 skadd. Talsmenn for det israelske militæret har sagt at de vil granske bombingen av flyktningene.

  Rundt om i Libanon ble minst 19 personer drept i israelske luftangrep og bakkekamper lørdag. Minst 15 sivile ble drept sør i landet da israelske raketter traff landsbyen Rachaf, opplyser libanesiske sikkerhetskilder. Flere hus i landsbyen ble jevnet med jorden i angrepet Rachaf ligger 14 kilometer fra grensen mellom Libanon og Israel.

  Hizbollah avfyrte i løpet av lørdag formiddag omkring 20 raketter mot mål i Nord-Israel. Fem personer ble skadd i to forskjellige byer, ifølge nyhetsbyrået AFP.

STYRKER BAKKEOPERASJONENE: Israelske soldater passerer en libanesisk landsby i Sør-Libanon lørdag. Foto: AP/Scanpix
STYRKER BAKKEOPERASJONENE: Israelske soldater passerer en libanesisk landsby i Sør-Libanon lørdag. Foto: AP/Scanpix Vis mer