FORTSATT KAMPER: Israelerne bombet tidligere i dag tunneler i grenseområdet mellom Gaza og Egypt, på tross av at Hamas har varslet at en utvidet våpenhvile er nær forestående. Foto: EYAD BABA/AP/SCANPIX
FORTSATT KAMPER: Israelerne bombet tidligere i dag tunneler i grenseområdet mellom Gaza og Egypt, på tross av at Hamas har varslet at en utvidet våpenhvile er nær forestående. Foto: EYAD BABA/AP/SCANPIXVis mer

Våpenhvileavtalen mellom Hamas og Israel kan bli utsatt

Skulle undertegnes i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kunngjorde Hamas at en utvidet våpenhvile med Israel ville bli undertegnet innen helga er omme - men i dag kunngjør organisasjonen at det har dukket opp hindringer, slik at tidsrammen muligens ikke holder, melder AFP.

- Komplikasjoner
- Egypterne fortalte oss at kunngjøringen av avtalen vil skje på søndag, men det har oppstått komplikasjoner, og vi vet ikke om det vil skje den dagen, sier Khaled Meshaal, Hamas' syriskbaserte leder, til det franske nyhetsbyrået nå i kveld.

Hva komplikasjonene består i, vites ikke.

En prominent Hamas-delegasjon bestående av blant andre nestleder Moussa Abu Marzouk har sittet i intense forhandlinger med israelerne i Kario, med den egyptiske etterretningssjefen som mellommann, i et forsøk på å få til en mer bindende våpenhvileavtale enn den skjøre avtalen som ble inngått etter den 22 dager lange krigen på Gazastripen rundt nyttår.

Ifølge Hamas-delegasjonen skal avtalen som var ventet i helga, innebære åpning av grenseovergangene fra Gaza mot Israel og Egypt, samt opphør av alle kamphandlinger i den palestinske enklaven. Avtalen skal gjelde i 18 måneder.

Ikke bekreftet
Israel har så langt verken bekreftet eller avkreftet Hamas' påstander om at en avtale er nær forestående. Men det er kjent at israelerne ikke har spesielt lyst til å åpne grenseovergangene, av frykt for våpensmugling inn på Gaza. En avtale må formodentlig innebære en Hamas-garanti om at smugling ikke vil finne sted.

Et annet punkt er skjebnen for det israelske gisselet Gilad Shalit, som har sittet i Hamas' varetekt siden sommeren 2006. Debatten rundt den 22-årige soldaten er et hett politisk emne i Israel, som etter valget tidligere i uka har fått et parlament med en sterkere høyreside enn før.

Foreløpig er det ingenting som tyder på en enighet mellom Hamas og Israel når det gjelder Shalit.

PÅ VENNETURNÉ: Hamas' leder Khaled Meshaal (t.v.) intervjues på libysk TV i går. Den syriskbaserte Hamas-toppen er på en turné til vennlig innstilte arabiske stater og ankom i dag Qatar. Foto: MAHMUD TURKIA/AFP/SCANPIX
PÅ VENNETURNÉ: Hamas' leder Khaled Meshaal (t.v.) intervjues på libysk TV i går. Den syriskbaserte Hamas-toppen er på en turné til vennlig innstilte arabiske stater og ankom i dag Qatar. Foto: MAHMUD TURKIA/AFP/SCANPIX Vis mer