Våpenhvileforhandlingene var så hemmelige at Hamas ikke fikk være med

Egypt trodde Hamas ville føle seg tvunget til å akseptere.

HEMMELIG: Selv ikke statsminister Netanyahus eget sikkerhetskabinett fikk vite om egypts våpenhvileinitiativ. Problemet var at heller ikke hovedmotstander Hamas fikk vite noe.Foto: AP/Abir Sultan/NTB Scanpix
HEMMELIG: Selv ikke statsminister Netanyahus eget sikkerhetskabinett fikk vite om egypts våpenhvileinitiativ. Problemet var at heller ikke hovedmotstander Hamas fikk vite noe.Foto: AP/Abir Sultan/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er den israelske avisen Haaretz som i dag kan avsløre hva som pågikk bak lukkede dører da gårsdagens kortlivede våpenhvile ble fremforhandlet med Egypt i førersete.

Det egyptiske forhandlingsinitiativet var så hemmelig at selv brorparten av det israelske sikkerhetskabinettet fikk høre nyheten på radio. Inkludert landets egen utenriksminister, Avigdor Lieberman. Men fremfor alt var avtalen helt ukjent for en av de viktigste aktørene den var ment å gjelde for: Hovedmotstanderen på Gaza, Hamas.

Den israelske avisen har snakket med en rekke åpne og anonymiserte kilder hos de ulike partene. Beskrivelsene gir inntrykk av en forhandlingsrunde preget av hemmelighold, dårskap og feilslåtte antagelser der den palestinske siden i stor grad ble holdt utenfor fordi man ikke trodde de ville ha noe annet valg enn å takke ja.

Ville holde USA unna Verken Egypt eller andre initiativtagere som den tidligere britiske statsministeren Tony Blair hadde lykkes nevneverdig med å få fart på forhandlinger før USAs utenriksminister John Kerry tok grep ved 12-tida mandag, skriver avisa.

Kerry, som var i Wien for å diskutere atomprogrammet med Iran, skal ha tatt en rekke telefoner til blant andre Israels statsminister Benjamin Netanyahu, palestinernes president Mahmoud Abbas, og Egypts utenriksminister Sameh Shukri.

Dette skal ha fått fatt på forhandlingene, først og fremst fordi Kerry tilbød seg å fly til Kairo eller Jerusalem for å bistå. Både Israel og Egypt avslo høflig tilbudet, og fortalte Kerry at forhandlingene alt var godt i gang.

Sannheten skal ha vært at ingen av dem ville at Kerry skulle komme. Mens Egypts nye president Abdel-Fattah al-Sissi hadde behov for å vise at de maktet å lede forhandlingene alene, skal Benjamin Netanyahu ha vært redd for å bli oppfattet som om han lot seg presse av USA. Det ville i såfall bli en seier for Hamas.

Stengte Hamas ute En israelsk kilde forteller avisa at Egypts forhandlere grep fatt i ideer den palestinske presidenten hadde fremmet noen dager tidligere. Disse gikk ut på å først erklære en gjensidig våpenhvile, for så å begynne detaljerte forhandlinger over vilkårene knyttet til Gaza. Blant annet om å lette på de strenge restriksjonene knyttet til grensepasseringer for palestinerne inn og ut av Gaza til både Israel og Egypt.

Men forhandlingene ble stort sett bare ført mellom Egypt og Israel. Ingen av de palestinske fraksjonene på Gaza ble invitert eller informert. Selv ikke Hamas, som selv oppfatter seg som den legitime myndigheten på Gaza, og som er Israels hovedmotstander i den pågående konflikten.

Derfor kom det fullstendig overraskende på Hamas da våpenhvilen ble kungjort på radio. Hamas-talsmann Sami Abu Zuhris umiddelbare respons var å avvise det hele og betegne en vilkårløs våpenvile som en kaputilasjon til Israel.

Den militære vingen av Hamas påpekte at de på ingen måte vil gi opp kampen uten at deres krav blir imøtekommet - da først og fremst kravet om å lette på blokkaden av Gaza, og frigi fanger. De hadde ingen kunnskap om at dette skulle være andre ledd i den kungjorte våpenhvilen.

Et medlem i den israelske forhandlingsdelegasjonen skal på forhånd ha spurt de egyptiske meklerne om Hamas ville godta vilkårene for våpenhvilen. Han skal da ha blitt forsikret om at hvis Israel godtok våpenhvilen, ville ikke Hamas ha annet valg enn å gjøre det samme.

- Våpenhvile med oss selv Hamas reagerte motsatt av hva Egypt antok de ville gjøre. Å holde Hamas utenfor skal i tillegg ha ført til forvirring og mistro mellom den politiske og den militære vingen av Hamas, og videre forsterket følelsen av at Egypt forsøkte å lure dem.

På israelsk side skal også overraskelsen ha vært stor, ettersom bare en snau håndfull av statsminister Netanyahus aller nærmeste var informert om våpenhvilen. Da det mer eller mindre uinformerte sikkerhetskabinettet samlet seg tirsdag, ble det ingen diskusjon rundt vilkårene for våpenhvilen, skriver Haaretz.

Benjamin Netanyahu skal ha gjort det klart at avtalen var undertegnet, uten mulighet til endringer.

- Netanyahu og Ya'alon (forsvarsministeren) sa at dette var en anledning til å styrke alliansen med Egypt, og en positiv respons til det egyptiske forslaget ville gi oss internasjonal anerkjennelse og legitimere en opptrapping av operasjonene mot Hamas hvis det trengs, sier en israelsk diplomat til avisa.

- Men så oppdaget vi noen timer senere at vi hadde laget en våpenhvileavtale med oss selv, sier han.

VILLE HJELPE: USAs utenriksminister John Kerry tilbød seg å komme fra atomforhandlinger i Vien (bildet) til Midtøsten for å hjelpe. Det skal ha fått fart på sakene fordi verken Egypt eller Israel ønsket amerikanernes hjelp. Foto: EPA/DRAGAN TATIC/NTB Scanpix
VILLE HJELPE: USAs utenriksminister John Kerry tilbød seg å komme fra atomforhandlinger i Vien (bildet) til Midtøsten for å hjelpe. Det skal ha fått fart på sakene fordi verken Egypt eller Israel ønsket amerikanernes hjelp. Foto: EPA/DRAGAN TATIC/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer