Våpenhvilen druknet i blodbad

Blodige sammenstøt, skudd fra israelske kamphelikoptre og tanks, palestinske snikskyttere og steinkastere i aksjon, 11 drepte, og mer enn 70 såret: Det var situasjonen etter at fristen for en våpenhvile mellom israelere og palestinere gikk ut i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svært mange av de drepte palestinerne i går var barn og ungdom. Barn deltok også i demonstrasjonene i nybyggerlandsbyen Gilo, som ble beskutt i går, hvor bl.a. israelske småjenter krevde «avvæpning av terroristene».

De verste sammenstøtene kom sør for Nablus, hvor palestinske skyttere som hadde søkt dekning bak oliventrærne, åpnet ild mot israelske soldater. Israelerne besvarte ilden, og fire av palestinerne ble drept.

Skudd mot hodet

I sammenstøtene med steinkastere i Ramallah ble en 13-åring og en 17-åring skutt og drept av israelerne, begge ble drept av skudd mot hodet. I Qalqiliya ble en 16-årig steinkaster drept, mens to andre ungdommer ble drept i Jenin og Tulkarem.

Kampene nådde også utkanten av Jerusalem og Betlehem, og israelske kamphelikoptre åpnet ild mot landsbyen Beit Sahour. Det ble også skutt fra israelske tanks mot palestinske posisjoner nær landsbyen Beit Jala, etter at palestinere hadde skutt mot jødiske settlere i Gilo.

Israelske myndigheter la i går all skyld for uroen på palestinerne.

- Vi kan nå offisielt erklære at palestinske myndigheter ikke har oppfylt sin del av forståelsen vi oppnådde i Sharm el-Sheik, sa regjeringstalsmann Nacham Shai på en pressekonferanse.

Dårlig mottatt

Den forståelse som partene oppnådde i Sharm el-Sheik er blitt dårlig mottatt i vide palestinske kretser, og gårsdagens sammenstøt har sådd tvil om Yassir Arafat fortsatt har kontroll. Ifølge Israels utenriksminister var det Tanzim-militzen fra Yassir Arafats egen Fatah- organisasjon som startet sammenstøtene i går.

- Vi bryr oss ikke om våpenhvilen. Vi vil ha en palestinsk stat, med Jerusalem som hovedstad, sa en 17 år gammel steinkaster fra Hebron til nyhetsbyrået AP.