MENER VÅPENHVILKEN HOLDER SEG: Tross mindre våpenhvilebrudd, mener OSSE at våpenhvilen stort sett holder seg i Ukraina. Foto: REUTERS / Gleb Garanich / NTB scanpix
MENER VÅPENHVILKEN HOLDER SEG: Tross mindre våpenhvilebrudd, mener OSSE at våpenhvilen stort sett holder seg i Ukraina. Foto: REUTERS / Gleb Garanich / NTB scanpixVis mer

- Våpenhvilen holder i Ukraina

Ifølge OSSE.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenhvilen i Øst-Ukraina ser i stor grad ut til å bli overholdt, og det er generelt færre kamphandlinger, ifølge OSSE-sjefen.

- Min vurdering er at våpenhvilen, i det store og det hele, blir overholdt, men det forekommer også brudd på den, sa generalsekretær Lamberto Zannier fredag.

- I noen tilfeller er det snakk om bombekastergranater, men det er småkalibrede våpen. Så vi har ikke sett noen brudd i form av bruk av tyngre artilleri, og vi har sett at slike våpen er blitt flyttet, fortsetter lederen for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Partene i Øst-Ukraina har avtalt å trekke alle tunge våpen bort fra frontlinjen slik at det etableres en buffersone mellom områder som er kontrollert av henholdsvis Ukraina og prorussiske separatister.

Ukraina og Russland er blitt enige om å doble antall OSSE-observatører fra 500 til 1000 for å overvåke våpenhvilen.

Ifølge Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier ble avtalen inngått etter et møte mellom representanter fra Russland, Ukraina, Frankrike og Tyskland i Berlin.

Han sier også at observatørene fra OSSE skal få tilgang til stedene der partene har lagret tunge våpen.

(NTB)