- Våpenhvilen holder

Våpenhvilen som ble inngått med opprørerne i Falluja holder, hevder USAs sivile administrator i Irak, Paul Bremer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Våpenhvilen trådte i kraft i formiddag.

- Vi har gått med på denne våpenhvilen etter forespørsel fra flere medlemmer av den irakiske regjeringen, som henvendte seg til oss fredag kveld, sa Bremer til den amerikanske fjernsynsstasjonen Fox søndag.

Amerikanske militæroffiserer hevder imidlertid irakerne ikke overholder våpenhvilen. Tidligere i dag ble to amerikanske marineinfanterister skadd og en iraker ble drept i et sammenstøt i Falluja.

- Vi har en våpenhvile, men de overholder den ikke, sa kaptein Jason Smith i dag. Han forteller at en amerikansk soldat ble truffet i hodet og en annen i beinet. De var på vei for å undersøke et mulig gjemmested for en snikskytter, som skal ha skutt mot en amerikansk forlegning.

En annen gruppe marineinfanterister ble sendt til stedet, og støtte sammen med fire irakere væpnet med rakettdrevne granater. En av irakerne ble drept, ifølge sersjant Daniel Almond.

- Vil trekke seg ut

Hendelsen fant sted to timer etter at våpenhvilen mellom amerikanske styrker og opprørere i Falluja trådte i kraft søndag morgen. Inntil da hadde det tilsynelatende vært rolig i byen.

En irakisk mellommann sa i dag tidlig at dersom våpenhvilen blir overholdt vil de amerikanske marineinfanteristene trekke seg ut av byen.

- De to sidene har lovet å holde seg til avtalen. Den første fasen innebærer en seks timers våpenhvile mellom klokka 10 og 16 (klokka 8 og 14 norsk tid) i dag, sa Hatem al-Husseini, som er medlem av Irakisk islamistparti.

- Deretter begynner fase to, med en tilbaketrekking av marineinfanteristene fra Falluja og utplassering av irakisk politi og det irakiske sivilforsvaret, sa han.

Husseini sa han hadde et møte med USAs administrator for Irak, Paul Bremer, sendt i går kveld, etter å ha hatt samtaler med opprørsledere i Falluja.

Spøkelsesby

Folk som har flyktet fra Falluja etter at kampene brøt ut for en knapp uke siden forteller om en spøkelsesby. Lokalbefolkningen har vært tvunget til å holde seg innendørs mens kampene raste i gatene. En sportsstadion er omgjort til en gravplass og likene i gatene har i all hast blitt trukket bort på tepper, ifølge Abbas Ibrahim, som flyktet fra byen fredag.

- Så fort amerikanerne ser en gruppe folk i gatene, skyter de mot dem. Folk går ut bare dersom hjemme deres trues med bombardement eller de må bære døde eller skadde til byens sykehus, forteller 30-åringen.

- Jeg har sett folk som begraver sine døde i bakgården fordi de ikke tør å gå ut, legger han til.

En Røde Halvmåne-ansatt sier gatene er tomme for folk og biler, og butikkene er stengt.

Omkring 2.000 amerikanske marineinfanterister gikk inn i byen mandag med støtte fra stridsvogner og pansrede kjøretøy. Øyenvitner forteller at mujahedin-krigere har kontroll over sentrum av byen.

- Mujahedin-krigerne, som er mellom 20 og 35 år, er bevæpnet med rakettdrevne granater og kalasjnikov-geværer, sier Abbas Ibrahim. Han hevder å ha sett hundrevis av slike krigere.

Røde Halvmåne sier at sykehusene i byen mangler bedøvelse og medisiner.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer