Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SLAGET OM ALEPPO:

Våpenhvilen i Aleppo er bombet og skutt i stykker. Igjen

Voldsomme kamper i den syriske byen Aleppo så fort den «humanitære pausen» var over. 

BYDEL I RUINER: Rundt 250 000 sivile syrere, hvorav minst 100 000 barn, har vært innesperret i den østlige delen av Aleppo, som er kontrollert av opprørere som vil fjerne Bashar al-Assad og hans regime. Før helgen inngikk russerne og Assad-regimet en ensidig våpenhvile for at folk kunne dra ut av byen. Men før folk klarte det, startet bombingen og kampene. Igjen. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / Scanpix 
BYDEL I RUINER: Rundt 250 000 sivile syrere, hvorav minst 100 000 barn, har vært innesperret i den østlige delen av Aleppo, som er kontrollert av opprørere som vil fjerne Bashar al-Assad og hans regime. Før helgen inngikk russerne og Assad-regimet en ensidig våpenhvile for at folk kunne dra ut av byen. Men før folk klarte det, startet bombingen og kampene. Igjen. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før helga annonserte Russland og den syriske regjeringen at de ville ha en ensidig våpenhvile i Øst-Aleppo. Men i går kveld var kampene og flyangrepene i gang for fullt. Hjelpeorganisasjoner fortviler over at det var for kort våpenhvile til å få inn den humanitære hjelpen som innbyggerne trenger, melder BBC.

ENORME ØDELEGGELSER: For få måneder siden var Aleppo en relativt velfungerende by, til tross for borgerkrig. Men siden juli måned, har den østlige delen av Aleppo vært beleiret og bombet. Den siste uka har russiske og syriske fly bombet enda kraftigere. Her bor rundt 250 000 mennesker, hvorav minst 100 000 barn. Video: NTB Scanpix/Reuters DV Vis mer

Våpenhvilen skulle bidra til at syke og skadde skulle bli evakuert fra den opposisjonskontrollerte Øst-Aleppo, som risikerer å dø uten ekstre medisinsk hjelp.

- Ingen kom seg ut. De få som forsøkte å dra, ble møtt av kamper og klarte likevel ikke å dra, forteller Zakaria Malahifji, en opprørstalsmann til Reuters.

Innestengt siden juli

Kampene og bombingen av Øst-Aleppo er nå, om mulig, enda voldsommere, melder Reuters videre.

Det er dårlig nytt for de rundt 250 000 sivile syrerne - inkludert over 100 000 barn - som bor i den opprørskontrollerte bydelen i øst. Situasjonen i byen er prekær etter at både hus, infrastruktur og sykehus har blitt bombet kontinuerlig de siste tre ukene.

Aleppo var Syrias mest befolkede by før krigen, og landets handelssentrum. Siden 2012 har byen vært delt i to. Anti-Assad-styrker kontrollerer Øst-Aleppo, der også 250 000 sivile bor. I Vest-Aleppo styrer Assad-regimet, og her bor et sted mellom en million og 1,5 millioner mennesker.

MELDINGER FRA KRIGEN: Sju år gamle Bana al-Abed og mora twitrer om livet i Aleppo. De håper bilder og videoer fra den brutale virkeligheten kan øke oppmerksomheten rundt situasjonen i Syria. Video: Twitter/@alabedbana Vis mer

- Slakteri

Fredag advarte FNs humanitære sjef, Zeid Raad al-Hussein, om at det nå pågår «forbrytelser av historiske proporsjoner» i den østlige delen av Aleppo og andre steder i Syria.

- Gamlebyen i Aleppo er i dag et slakteri - med frykt og smerte, og hvor barns livløse kropper er fanget i ruinene i gatene og der gravide kvinner bevisst blir bombet, sier al-Hussein før helga ifølge BBC.

FN-hotell beskutt

FN hadde håpet å få inn humanitær hjelp i løpet av våpenhvilen, samt evakuere skadde, men lyktes ikke.

- FN håper alle parter forsøker å finne en løsning. Situasjonen på bakken er fremdeles svært vanskelig, og kampene fortsetter. Bare i dag ble hotellet FN er på beskutt og en av de ansatte på hotellet ble skadd, sier Jens Laerke, FNs talsmann ifølge Reuters.

Les også:

LOKKER TURISTER TIL KRIG: Dronebilder av moskeer og grønne parker i Aleppo skal lokke turistene til det krigsherjede Syria. Video: Facebook/Syrian Ministry of Tourism Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!