VÅPENHVILE: Våpenhvilen mellom Israel og Hamas i dag skal være den åttende våpenhvilen så langt i den 28 dager lange konflikten. Her leter palestinere etter overlevende i restene av en boligbygning i Gaza by. Foto: AP Photo / Hatem Moussa / NTB scanpix
VÅPENHVILE: Våpenhvilen mellom Israel og Hamas i dag skal være den åttende våpenhvilen så langt i den 28 dager lange konflikten. Her leter palestinere etter overlevende i restene av en boligbygning i Gaza by. Foto: AP Photo / Hatem Moussa / NTB scanpixVis mer

Våpenhvilen i dag er den åttende så langt i Gaza

Over 12 000 mennesker drept og såret i konflikten så langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 8. juli startet Israel militæraksjonen «Operation Protective Edge» som et svar på raketter fra Gazastripen.

Ifølge palestinsk helsepersonell skal 1 829 palestinere ha blitt drept og 9 320 såret så langt i konflikten. UNICEF Norge opplyser i en pressemelding i dag at 392 av de drepte skal være barn men at det reelle dødstallet skal være høyere.

Israel skal på sin side ha mistet 64 soldater og tre sivile, mens 1 520 soldater skal være lagt inn på sykehus.

I løpet av de 28 dager konflikten har vart, har en rekke våpenhviler blitt inngått og brutt mellom det israelske forsvaret (IDF) og Hamas. Dagbladet kom fram til at åtte våpenhviler har blitt inngått og tatt for seg hver enkelt.

Humanitær våpenhvile Den siste og åttende våpenhvilen begynte klokka ti i morges lokal tid. Formålet med denne humanitære våpenhvilen over det meste av Gazastripen var ifølge det israelske forsvarsdepartementet å la forsyninger komme inn i området og å la flyktninger få dra tilbake til hjemmene sine.

Palestinerne anklaget tidlig Israel for å ha brutt den ved å bombe et hus i Gaza by. Talsmann for helsemyndighetene i Gaza, Ashraf Al-Qidra, sier 15 personer ble såret i et angrep på et hus i Shati-leiren.

En talskvinne for det israelske militæret sier at hun er i ferd med å undersøke opplysningene. Våpenhvilen ble avsluttet ved 16-tiden norsk tid i dag. 
— Operasjonene i Gaza fortsetter vil fortsette inntil ro og sikkerhet er sikret for Israels borgere, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
Ble brutt På fredag ble våpenhvile nummer sju brutt etter bare to og en halv time. Den skulle opprinnelig vare i 72 timer.

Hamas og Israel innledet fredag morgen en 72 timer lang humanitær våpenhvile på Gazastripen. Etter kort tid anklaget derimot begge sider den andre for avtalebrudd. Rakettsirenene gikk i Israel mens drønnene av artilleriild lød på Gazastripen.

Palestinerne hevdet at åtte sivile ble drept i et israelsk angrep ved Rafah sør på Gazastripen.

Ifølge Sky News sa en talsperson for det israelske forsvaret at det hadde skjedd en «alvorlig hendelse» i Kherem Shalom, og at flere israelere ble drept. Forsvaret skal da ha svart med artilleriangrep.

Nummer seks På onsdag 30. juli kunngjorde det israelske forsvaret at de ville ta en fire timer lang pause i offensiven sin mot noen mål på Gazastripen.

- Den humanitære våpenhvilen vil ikke gjelde i områder hvor IDF-soldater allerede opererer, het det i en uttalelse.

17 personer skal ha blitt drept og rundt 200 såret etter et israelsk luftangrep mot et marked i utkanten av Gaza by. Dette angrepet skal ha funnet sted kort tid etter at våpenhvilen ble innført, men det israelske forsvaret opplyste om at den ikke gjaldt i områder hvor de allerede opererte.

Ønsket våpenhvile Etter at Israel hadde varslet nye angrep mot Gazastripen søndag 27. juli erklærte Hamas at de ønsket en våpenhvile i henhold til FNs ønske og feiringen av id al-fitr.

- Som reaksjon på FNs krav om å ta hensyn til vårt folk og situasjonen under feiringen av id al-fitr, har motstandsgruppene blitt enige om en humanitær pause i 24 timer. Den starter klokken 14 lokal tid (klokken 13 norsk tid), skrev Hamas' talsperson Sami Abu Zuhri.

Dette ønsket fra Hamas ville ikke Israel godta. Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa dette om det palestinske tilbudet om våpenhvile i 24 timer.

- Ikke engang Hamas aksepterer sin egen våpenhvile, de fyrer av raketter fortsatt, sa han.

Forlengte Dagen før Hamas' erklæring ble en tolv timer lang våpenhvile gjennomført av IDF og Hamas. Den korte våpenhvilen, som ble foreslått av FN, skulle gjøre det mulig å sette inn humanitær hjelp til befolkningen på Gazastripen.

Ifølge en israelsk regjeringskilde ønsket Israel å forlenge denne våpenhvilen med fire timer, men Hamas avviste denne forlengelsen fordi de krevde at de israelske stridsvognene skulle trekker ut av Gazastripen.

- Ingen humanitær våpenhvile er gyldig uten at stridsvognene trekkes ut og at innbyggerne fritt kan returnere til sine hjem, og at sykebiler med sårede fritt kan bevege seg rundt i Gaza, sa Fawzi Barhum.

Brutt etter 45 minutter Søndag 20. juli la den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) fram et forslag om en kort humanitær våpenhvile som både Hamas og Israel aksepterte.

Den to timer lange humanitære våpenhvilen ble brutt etter kun 45 minutter

En talsperson for det israelske militæret uttalte at Israel fortsatte angrepet i Shejaiya-nabolaget i Gaza etter at Hamas brøt våpenhvilen, mens Hamas selv ikke kommenterte denne påstanden om at de brøt våpenhvilen.

Våpenhvilen skulle hjelpe ambulansepersonell ta hånd om de drepte og skadde i Shejaiya.

- Ingen informasjon Etter at Israel og Hamas tidligere på dagen den 17. juli gjennomførte en fem timer lang våpenhvile opplyste israelske kilder at de to partene hadde inngått en ny avtale.

På ettermiddagen sa israelske tjenestemenn at det var enighet om en omfattende våpenhvile mellom Israel og Hamas. En våpenhvile som skulle tre i kraft fra klokka seks om morgen dagen etter.

Dette avviste Hamas.

- Vi har ikke noe informasjon om denne avtalen, sa Hamas-talsmann Fawzi Barhum til nyhetsbyrået AFP.

Den første Den første våpenhvilen i konflikten mellom Israel og Hamas fant sted torsdag 17. juli. En fem timer lang våpenhvile trådte i kraft klokka ti lokal tid den morgenen, på forespørsel fra FN.

Tre palestinere skal ha blitt drept på Gazastripen få minutter før våpenhvilen trådte i kraft.

Israelske jagerfly gjenopptok torsdag ettermiddag luftangrepene mot Gazastripen, etter at den fem timer lange våpenhvilen utløp.