Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våpenhvilen i fare

Hamas og Al-Aqsa-martyrenes brigader tar på seg ansvaret for de to selvmordsangrepene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den militante islamske gruppa Hamas sier nå at de står bak selvmordsbomben på Vestbredden i dag.

Angrepene er de mest alvorlige trusselen for våpenhvilen som ble inngått 29. juni, og det markerer slutten på en relativt rolig periode. Dermed er Veikartet for fred på nytt truet. Dette er første åpne bruddet på den unilaterale våpenhvilen.

Israel reagerer

Hamas tar på seg ansvaret for angrepet på Vestbredden på nettsiden til Izzedine al Qassam, Hamas' militære fløy. Selvmordsbomberen ble identifisert og skal være 21-åringe Islam Yousef Qafisha fra byen Nabulus på Vestbredden. Den militære delen av Hamas sier at de gjennomførte angrepet som et svar på påståtte israelske brudd på våpenhvilen.

21-åringen sprengte seg selv i en gruppe av israelske soldater på en busstopp i utkanten av bosettingen Ariel på Vestbredden. En 18-år gammel israelsk rekrutt ble drept.

Mindre enn en time tidligere sprengte en annen selvmordsbomber seg selv utenfor supermarkedet i byen Rosh Haayin midt i Israel. En israeler ble drept. Begge selvmordsbomberne døde i de to angrepene, og minst 12 er skadd.

Al-Aqsa-brigadene tar på seg ansvaret for begge de to bombeangrepene.

Palestinske kilder med nær kontakt til Al-Aqsa-brigadene sa at det var to selvmordsbombere, en mann og en kvinne, begge medlemmer av Al-Aqsa og bosatt i Nablus, som gjennomførte angrepene. De sa at en skriftlig erklæring ville bli sendt ut i nær framtid.

Attentatene skjedde fire dager etter at israelske styrker drepte to Hamas-medlemmer under et raid mot Nablus.

Hamas sa at de fortsatt vil respektere våpenhvilen de innførte 29. juni, til tross for dagens attentater.

Israel utsetter løslatelsen av 76 palestinske fanger som reaksjon på de to selvmordsattentatene. De 76 skulle vært løslatt tirsdag formiddag, men løslatelsen er nå utsatt på ubestemt tid.

Israels ansvar

Palestinernes statsminister Mahmoud Abbas avbryter sin reise til land ved Persiabukta på grunn av selvmordsangrepene.

Palestinske myndigheter fordømmer selvmordsattentatene, men legger stort ansvar på Israel.

- Jeg fordømmer de to angrepene mot israelere og jeg fordømmer også de israelske provokasjonene. Men den palestinske myndigheten vil arbeide hardt for å opprettholde våpenhvilen og fred og ro, sier Abbas til nyhetsbyrået Reuters fra Qatar.

Hamas truet i forrige uke med hevn mot Israel etter at israelske styrker drepte to Hamas-medlemmer i den palestinske byen Nablus.

Selvstyremyndigheten, som etter lange forhandlinger greide å overtale de militante organisasjonene til å gå med på en våpenhvile som støtte til veikartet, kritiserer også den israelske aksjonen i Nablus.

- Slike aksjoner vil nødvendigvis utløse reaksjoner fra palestinsk side, og dermed sette våpenhvilen i fare, sa den palestinske ministeren for sikkerhet, Mohammed Dahlan.

Den siste store selvmordsaksjonen skjedde 11. juni da en selvmordsterrorist sprengte seg selv i luften på en buss i sentrum av Jerusalem. 17 ble drept og flere titall personer skadd.

I den eneste aksjonen som er skjedd etter at våpenhvilen trådte i kraft, ble en kvinne drept og hjemmet hennes ødelagt nord for Tel Aviv 7. juli.

MINST 12 SÅRET:</B> En kvinne fraktes til sykehus i byen Petah Tikva, ikke langt fra Tel Aviv i dag. Kvinnen ble såret etter at en selvmordsbomber angrep på et kjøpesenter.
SPRENGTE SEG SELV PÅ BUSSTOPP:</B> I det andre selvmordsangrepet i dag ble en israelsk rekrutt drept ved den jødiske bosettingen Ariel. Hamas har tatt på seg ansvaret for angrepet.