Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våpenhvilen i Syria har kollapset: Opposisjonen trekker seg fra fredssamtalene

HNC forlater Genève.

DRAR FRA GENÈVE: Riad Hijab leder forhandlingene for opposisjonskoallisjonen HNC, som har sittet i tøffe forhandlinger om Syrias framtid. Spørsmålet er hva president Bashar al-Assads rolle i Syrias framtid skal være: Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix
DRAR FRA GENÈVE: Riad Hijab leder forhandlingene for opposisjonskoallisjonen HNC, som har sittet i tøffe forhandlinger om Syrias framtid. Spørsmålet er hva president Bashar al-Assads rolle i Syrias framtid skal være: Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen trekker seg fra Genève-samtalene. Våpenhvilen i Syria har kollapset, og stormaktene må slå ned på regimets angrep mot sivile, krever sjefkoordinator Riad Hijab.

Opposisjonens representanter i de FN-støttede forhandlingene forlot mandag forhandlingsbordet i Genève på ubestemt tid, i protest mot det de mener er grove brudd på våpenhvilen fra regimets side. Tirsdag blir det klart at de forlater Genève.

Regimets sjefforhandler Bashar al-Jaafari gjentok på sin side at Assads skjebne ikke er et anliggende som kan diskuteres under den FN-støttede politiske prosessen.

- I Genève har vi bare ett mandat, og det er kun å oppnå en utvidet nasjonal regjering. Dette er målet vi prøver å oppnå i fredssamtalene i Genève, sier Jaafari til den libanesiske nyhetskanalen al-Maydeen.

«Drømmer» - Det blir ingen løsning mens Assad er ved makten, han drømmer, svarer sjefkoordinator Riad Hijab i HNC - den saudistøttede alliansen av opprørs- og opposisjonsgrupper - til pressen i Genève tirsdag.

HNC er nå «ute» av forhandlingene, framholder Hijab, dagen etter at opposisjonen ba om en pause på grunn av regimets militære opptrapping.

Han ber utenriksministrene i den internasjonale støttegruppa for Syria om å revurdere våpenhvilen som danner grunnlaget for samtalene. Den trådte i kraft 27. februar etter forhandlinger ledet av Russland og USA, men Hijab mener våpenhvilen i realiteten har brutt sammen.

- Vi venter på at den internasjonale støttegruppa for Syria tar besluttsomme skritt mot dem som dreper det syriske folk, sier Hijab.

Anklager Mistura FN-mekler Staffan de Mistura har de siste dagene forsøkt å hindre at fredssamtalene om en politisk løsning for Syria bryter fullstendig sammen.

Lite tyder på at han er i ferd med å lykkes. Mandag anklaget opposisjonen de Mistura for å være partisk til fordel for Assads regime.

Samtidig fastslo HNC i et brev til opprørerne på bakken at regimets frammarsj betyr at våpenhvilen i praksis er over. En rekke mektige opprørsgrupper har kunngjort at de lanserer en motoffensiv mot regjeringsstyrkene i flere syriske provinser.

Forlater Genève Forhandlingsdelegasjonen varslet mandag at den blir i Genève inntil videre, men dagen etter sier Hijab at bare enkelte av delegasjonens såkalte eksperter blir igjen.

Opposisjonen har hele tiden krevd at Assad må gå av i en politisk overgangsprosess for Syria. Men forrige uke lempet opposisjonens delegasjon noe på kravene og sa at regimets diplomater og teknokrater kan være en del av en overgangsregjering.

Kerry-krav USAs utenriksminister John Kerry krevde før helgen at Russland legger press på sin allierte i Syria for å stanse regimets omfattende brudd på våpenhvilen. Russland understreker mandag at regjeringen utvetydig støtter fredssamtalene i Genève.

- Behovet for å fortsette dialogen og opprettholde våpenhvileregimet ble understreket i går under en telefonsamtale mellom president Putin og president Obama, sier den russiske presidenten Vladimir Putins talsmann tirsdag.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!