- Våpenhvilen på Gazastripen er over

Bare timer etter den startet.

FN-SKOLE: Bildene viser konsekvensene av en israelsk bombing av en FN-drevet skole på Gaza onsdag.(AP Photo/Lefteris Pitarakis)
FN-SKOLE: Bildene viser konsekvensene av en israelsk bombing av en FN-drevet skole på Gaza onsdag.(AP Photo/Lefteris Pitarakis)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 40 personer er drept i israelske angrep nær byen Rafah sør i Gaza, ifølge lokalt helsepersonell.

Ifølge det israelske forsvarer ble nettopp åtte nye raketter avfyrt mot Israel. Én ble skutt ned og sju traff åpne områder. I tillegg frykter Israel at en soldat er bortført på Gazastripen, melder en israelsk radiostasjon.

Israelske myndigheter har informert FN om at den humanitære våpenhvilen er over, bare noen timer etter at den startet, ifølge israelske medier. Den skulle opprinnelig ha vart i 72 timer.

Våpenhvilen startet klokka 07.00 i dag tidlig, norsk tid. Varslingen om at den nå er over kommer altså bare drøye 4,5 time etter den startet.

Skylder på hverandre Både israelske og palestinske myndigheter beskylder motparten for å ha brutt våpenhvileavtalen som trådte i kraft kl. 8 i dag tidlig lokal tid etter mindre enn tre timer tildligere i dag.

Palestinerne hevder at åtte sivile er drept i et israelsk angrep ved Rafah sør på Gazastripen.

En talsperson for det israelske forsvaret IDF sier at påstandene skal undersøkes, skriver Jerusalem Post.

Foranledningen til angrepet er uklar. Haaretz rapporterer at det var mange utendørs i området, da de trodde det var trygt på grunn av våpenhvileavtalen.

Ifølge Sky News forteller en talsperson for det israelske forsvaret at det har skjedd en «alvorlig hendelse» i Kherem Shalom, og at flere israelere ble drept. Forsvaret skal da ha svart med artelleriangrep.

De tidligere mer kortvarige våpenhvilene er også blitt brutt.

17. juli beskyldte israelerne Hamas for å ha skutt granater mot Israel under våpenhvilen.

28. juli skjedde det samme, da under en kortvarig «uoffisiell» humanitær våpenhvile, og Israel besvarte angrep.

Dersom opplysningene stemmer, er avtalen om den 72 timer lange våpenhvilen blitt brutt etter snaue to timer. Israelerne og palestinerne startet forhandlinger om en varig avtale i Egypt fredag morgen.

Varslet i går kveld USAs utenriksminister John Kerry og generalsekretær i FN Ban Ki-moon opplyste i går kveld at Hamas og Israel er enige om en 72 timer lang humanitær våpenhvile.

Opplysningene kom fram i en felles uttalelse fra Ban Ki-moon og Kerry, publisert av FN.

- FNs representant i Jerusalem, Robert Serry, har mottatt forsikringer om at alle ville overholde våpenhvilen. Våpenhvilen varer i utgangspunktet i 72 timer, men kan bli utvidet. Bakkestyrkene på vil imidlertid holde seg i nåværende posisjoner, heter det i uttalelsen.

Israelske og palestinske delegasjoner reiser til Kairo for å forhandle om en permanent våpenhvile, skriver FN.

-  Våpenhvilen er helt avgjørende for å gi de uskyldige sivile en pause fra volden. Under våpenhvilen, vil de sivile på Gaza få etterlengtet humanitør hjelp og muligheten til å gravlegge de døde, pleie de skadde og lagre matvarer. Arbeid med å reparere den nødvendige infrastrukturen som vann og strøm vil også pågå i denne perioden, heter det i uttalelsen.