Våpenhvilen sprengt i Israel

En palestinsk kamikaze-bomber tok sitt eget og to israelske soldaters liv nær jernbanestasjonen Binyamina mellom Tel Aviv og Haifa i går ettermiddag. Seks ble såret, to av dem alvorlig. Dette er det første angrepet inne i Israel under våpenhvilen fra forrige måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al Manar, en fjernsynskanal som tilhører geriljabevegelsen Hizbollah i Libanon, sa den hadde mottatt en faks fra Islamsk Hellig Krig som tok ansvaret for angrepet. Bomberen ble oppgitt å være Nidal Shaduf, 20 år gammel, fra en landsby ved Jenin på Vestbredden.

I et tilsynelatende svar angrep israelske styrker den østlige delen av Jenin med kanoner kort tid etterpå. Men på alle hold ventet man på kraftigere gjengjeldelse.

«Arafat smiler»

Statsminister Ariel Sharon i Israel kalte det «et rått og grusomt angrep som viser at palestinske myndigheter ennå ikke har bestemt seg for å treffe tiltak mot terror».

- Arafat sitter et eller annet sted og smiler og sier at dere kan snakke med meg, mens jeg treffer dere samtidig, uttalte samferdselsminister Reuven Rivlin i israelsk fjernsyn.

Rivlin siktet åpenbart til samtalene mellom utenriksminister Shimon Peres og palestinernes president Yassir Arafat i Kairo søndag.

Fordømmer

Israelske sikkerhetskilder sa at Israel må svare sterkt og håndfast, meldte avisa Haaretz.

Noen timer tidligere hadde den palestinske sikkerhetssjefen på Vestbredden, Jibril Rajoub, sagt i israelsk fjernsyn at palestinske myndigheter fordømmer angrep mot sivile.

- Jeg håper det ikke blir noe angrep og at spillet av blod vil stanse. Det tjener ikke palestinske interesser, sa Rajoub.

Vitner i går fortalte om en bil som kjørte bort til jernbanestasjonen. En mann gikk ut, bilen forsvant og mannen sprengte seg. Fra helikopter og på bakken lette politiet etter en grønn Opel.

Sårede mennesker og ødelagte kjøretøyer lå strødd på åstedet. De drepte var en kvinnelig og en mannlig soldat. Også en av de alvorlig sårede var soldat. Tidligere på dagen hadde israelske styrker gått inn i et palestinsk område i byen Hebron på Vestbredden med stridsvogner for å ødelegge palestinske politistillinger. Det samme skjedde i Tulkarem lenger nord.

Funnet døde

Den våpenhvilen som USA har presset fram, ser nå ut til å rakne fullstendig. I Israel diskuterer man nå en omfattende militær invasjon i de palestinske områdene. Men arabiske land advarer mot tiltak som kan utløse full krig i området.

I Jerusalem ble to palestinere funnet døde i går morges, omtrent en kilometer fra stadion der de jødiske makabeerlekene skulle åpnes på ettermiddagen. Politiet mener de lagde ei bombe som gikk av ved et uhell.

I Kyriat Arba, ei jødisk bosetting ved Hebron, eksploderte bilen til kona til en kjent jødisk ekstremist, Noam Federman. Men ingen ble skadet der.