Våpenhvilen synes å holde

Den bebudede «Vredens dag» ser ut til å utebli. Etter bønnen har det vært lite steinkasting, og israelske soldater har trukket seg unna. Våpenhvilen ser ut til å holde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De eneste stedene hvor det blir meldt om uroligheter er Hebron og Ramallah på Vestbredden hvor det har vært steinkasting i ettermiddag. 18 skal være skadd i Hebron. Det betyr at palestinerne kan klare å holde 48-timers-fristen som Ehud Barak ga dem i går. Dersom kampene roer seg innen fristen, vil israelerne vurdere å gjenoppta fredsprosessen.

- Israel har 48 timer på å vise sitt fredsengasjement, svarte en Arafat-medarbeider i kjent stil.

Hver gang israelerne har satt en frist de siste ukene, har palestinerne svart med å sette samme frist. For første gang ser det ut til at begge partene klarer å overholde sin del av avtalen.

Over 160 drept

Hver fredag den siste måneden har det brutt ut voldsomme sammenstøt etter formiddagsbønnen i de palestinske områdene. De ytterliggående palestinske gruppene annonserte i går en ny Vredens dag.

Israelske tanks har trukket seg unna, og palestinske menn over 45 år ble nektet adgang til bønnestedet på Tempelhøyden i Jerusalem. Det er her urolighetene har startet flere ganger siden Ariel Sharon provoserte palestinerne ved å besøke den felle jødisk-muslimske helligdommen 28. september. Siden da har over 160 mennesker omkommet i kamper og flere tusen er skadd - i all hovedsak palestinere, melder nyhetsbyrået AP.

Barak besinnet seg

Det så stygt ut for våpenhvilen som skulle bli kunngjort av Barak og Arafat i går ettermiddag. Innen de rakk å tale til sine folk, smalt en bilbombe i Jerusalem som drepte to sivile israelere. Seinere på dagen ble to steinkastende palestinere drept på Gaza og Vestbredden.

Tidligere har drap på israelere blitt møtt med massive militærangrep, men i går besinnet Barak seg.

- Vi vil fortsette vår kamp for fred og bruke all vår styrke for å makte dette. Vi er sterk nok til å slåss både for fred, og mot volden og terroren, sa den israelske statsministeren Ehud Barak.

Arafat fordømte raskt

Også palestinerne jobber hardt for å tøyle sine egne. Palestinsk politi har hatt sin fulle hyre med å stanse steinkastende ungdom fra å angripe israelske soldater.

- Det er spredt skyting og sammenstøt, men jeg tror palestinerne gjør det de kan for å ro situasjonen, sier en Barak-rådgiver til israelsk radio.

Tidligere har den palestinske presidenten Yasser Arafat blitt kritisert for ikke å gå ut offentlig og fordømme palestinske angrep. I går var han raskt ute og tok avstand fra bilbomba.

RASER FORAN FN: Mens det var relativt rolig i Israel, demonstrerte 75 kvinner og barn foran FN-bygningen i Beirut i Libanon.
DREPTE TO: Den trange gata eksploderte da bilbomba gikk av i nærheten av Mahane Yehuda-markedet i Jerusalem.
<B>SKUFFET:</B> Bill Clinton ber israelerne ikke la terroristene ødelegge fredsprosessen.