Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Våpenhvilen» varte i to dager: Nå krangler de for fullt igjen

Kapital-redaktør med harde anklager mot Mona Høiness og Mette Yvonne Larsen.

 VÅPENHVILEN OVER:  Kapital-redaktør Vibeke Holth hevder advokat Mette Yvonne Larsen har begått flere advokatetiske overtramp i jobben med arvesaken for Mona Høiness. FOTO: NINA HANSEN/ DAGBLADET.
VÅPENHVILEN OVER: Kapital-redaktør Vibeke Holth hevder advokat Mette Yvonne Larsen har begått flere advokatetiske overtramp i jobben med arvesaken for Mona Høiness. FOTO: NINA HANSEN/ DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en kort våpenhvile er ordkrigen i gang igjen mellom tidsskriftet Kapital og advokat Mona Høiness og hennes medhjelpere i arvesaken om 100-millioners formuen etter det barnløse ekteparet Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahl.

Da byfogden i Oslo la fram dommen mandag, kvitterte Kapital-redaktør Vibeke Holth med følgende twitter-melding:

- Gratulerer til Mona Høiness med seier i arvesaken!

Holth skrev i går et debattinnlegg i Aftenposten der hun gjentar at Mona Høiness bevisst har holdt en dement person (Synnøve Alver Urdahl) unna omverdenen slik at det ble vanskelig for slektningene å dokumentere «kognitiv svikt» da testamentet ble skrevet.

- Flere overtramp I samme innlegg spør Kapital-redaktøren om vi skal akseptere at «Advokatforeningen styres av kameraderi og inhablitet». Samtidig hevder hun at Mona Høiness' advokat Mette Yvonne Larsen har begått «flere advokatetiske overtramp» i arvesaken.

Advokat Larsen skriver i en mail til Dagbladet at hun vil svare på kritikken i et innlegg i samme medium som påstandene er satt fram.  

Dagbladet har vært i kontakt med redaktør Vibeke Holth, blant annet for å spørre om hvilket vitne hun sikter til som har endret forklaring i Høiness-saken etter «krenkende og villedende informasjon» fra Larsen.

- Vi har ingen ytterligere kommentarer til Dagbladet. Drittpakkene og de mange bruddene på regler for god advokatskikk er behørig omtalt i Kapital, skriver Vibeke Holth.

- Går ikke an Derimot reagerer Advokatforeningen på flere sider av framstillingen.

Det er ikke første gang Kapital og redaktør Vibeke Holth har angrepet advokaters og Advokatforeningens rolle i forkant av den betente arvesaken.

- Vi har vært og er skjønt enige med redaktør Holth i at det bør blir vanskeligere å få advokatbevilling og lettere å miste den. Men vi er dypt uenige i hennes konklusjon om at Advokatforeningens styres av kameraderi og inhabilitet.

- Det går ikke an å  trekke slike konklusjoner med bakgrunn i de eksemplene hun har trukket fram, sier Advokatforeningens generalsekretær Merete Smith til Dagbladet.

I debattinnlegget spør Holth om det er greit at Advokatforeningen ikke tar tak i grove regelbrudd og følger opp med et nytt spørsmål:  - Ønsker vi et system der mektige advokater som blir dømt for heleri får fortsette?  

- Prøvd å forklare - når ikke fram - Hun sikter åpenbart til et par saker der advokater er dømt for heleri. Vi har prøvd å forklare henne tidligere — uten å nå fram — at det ikke er Advokatforeningen som tildeler og inndrar bevillinger. Vi som forening har gått til den skarpeste reaksjonen vi kan komme med innenfor våre statutter, nemlig å ekskludere advokatene det gjelder, sier generalsekretær Merete Smith. 

Hun er i tvil om hva Kapital-redaktøren mener Advokatforeningen bør gjøre eller ikke gjøre når det gjelder advokat Mette Yvonne Larsens rolle i arvesaken.  

- Vi har registrert at Kapital-redaktøren mener vi bør gripe inn i Mona Høiness' virke som advokat. Det er begrenset hvilke initiativ vi kan ta som forening. Men Advokatforeningen har et velfungerende klagesystem der alle med såkalt «rettslig klageinteresse» kan bringe inn saker.  Det gjelder blant andre alle involverte parter i en sak og domstolen.

Ingen klage - Inntil det siste har jeg ikke fått høre at det skal være kommet noen klage på Mona Høiness inn for våre disiplinærorganer, sier Merete Smith. 

 VÅPENHVILEN OVER II:  Advokat Mette Yvonne Larsen og hennes kollega og klient Mona Høiness under starten av arvetvisten hos byfogden i Oslo. - Jeg skal svare på påstandene far Kapital-redaktøren, sier Larsen. FOTO: BJØRN LANGSEM/ DAGBLADET.
VÅPENHVILEN OVER II: Advokat Mette Yvonne Larsen og hennes kollega og klient Mona Høiness under starten av arvetvisten hos byfogden i Oslo. - Jeg skal svare på påstandene far Kapital-redaktøren, sier Larsen. FOTO: BJØRN LANGSEM/ DAGBLADET. Vis mer

Mens Advokatforeningens medlemsmasse har økt markert til om lag 8000 advokater, har årlig antall klagesaker ligget stabilt på rundt 500 i flere år.

Om lag 300 saker hvert år ender med at klagerne får medhold.

De tapende slektningene i arvestriden har en måneds ankefrist til å bestemme om de vil bringe testamentstriden videre til Borgarting lagmannsrett.

Oslo byfogdembete hadde ikke fått noen melding om anke ved kontortidens slutt onsdag.

Allerede samme dag som hun fikk vinnerdommen i arvesaken mandag, varslet Mona Høiness at hun er i ferd med å levere en ny klage på Kapital til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Ny injuriesak neste høst Hun mener hun er blitt «personforfulgt» av Hegnar-tidsskriftet siden august 2010.

Høiness tapte et injuriesøksmål om anonym sexsjikane mot Hegnar Online.

- Denne dommen er anket, og saken kommer opp igjen i Borgarting lagmannsrett om et år, i september 2013, opplyser Høiness' advokat i injuriesaken, Halvard Helle, til Dagbladet.

 HAR FORKLART - NÅR IKKE FRAM:  Merete Smith smiler ikke like mye over Kapital-redaktørens påstander som hun gjør her etter å ha fått til en meklingsløsning i en tariffstrid. - Det går ikke an å trekke de konklusjonene som Vibeke Holth gjør, sier generalsekretæren i Advokatforeningen. Foto: Kyrre Lien/ NTB Scanpix.
HAR FORKLART - NÅR IKKE FRAM: Merete Smith smiler ikke like mye over Kapital-redaktørens påstander som hun gjør her etter å ha fått til en meklingsløsning i en tariffstrid. - Det går ikke an å trekke de konklusjonene som Vibeke Holth gjør, sier generalsekretæren i Advokatforeningen. Foto: Kyrre Lien/ NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media