Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våpeninspektørene finner ikke våpen

Men de har oppdaget dokumenter som kan tyde på at det fantes et program for å utvikle slike våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa de to amerikanerne som leder letingen etter masseødeleggelsesvåpen i Irak, da de torsdag orienterte Kongressen i Washington om sitt arbeid.

Den tidligere FN-inspektøren David Kay ble sendt til Irak for å utarbeide en strategi for å finne masseødeleggelsesvåpen, og generalmajor Keith Dayton er Pentagons mann for å lede letingen etter spor.

Tjenestemenn som refererte fra orienteringen, som fant sted bak lukkede dører, sa at de to ikke har funnet noen såkalt «rykende pistol», selv etter inngående samtaler med irakiske vitenskapsmenn.

Men de har sett dokumenter og hørt ting i samtalene som tyder på at det eksisterte et program for å utvikle masseødeleggelsesvåpen, sier de.

USA gikk til krig mot Irak i mars med den begrunnelse at regimet til Saddam Hussein Irak var en fare for verdens sikkerhet på grunn av store lager med masseødeleggelsesvåpen og vilje til å bruke dem. Men ingen slike våpen er funnet, tre måneder etter at regimet falt.

Senator Bob Graham, som er en av demokratenes kandidater til presidentvalget neste år, sa etter høringen at håper det blir funnet bevis for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen.

< - Om ingen slike våpen blir funnet, og om vi finner ut at slike våpen ikke var oppsatt til bruk, vil troverdigheten til den amerikanske regjeringen både ellers i verden og her i USA bli sterkt undergravd, sa Graham.

USA oppnevnte i juni en styrke bestående av 1.500 personer,, de fleste fra USA, men med noen britiske og australske innslag, til å overta letingen etter masseødeleggelsesvåpen etter FNs våpeninspektører, som måtte forlate landet like før krigen begynte.

(NTB)