- Våpeninspektørene har feil fokus

Både politikerne i FNs sikkerhetsråd og FNs våpeninspektører burde se nærmere på Iraks eventuelle nye våpenproduksjon, sier den svenske tidligere våpeninspektøren Rolf Ekéus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekéus var leder for FNs våpeninspeksjonsprogram UNSCOM (forløper til dagens UNMOVIC) mellom 1991 og 1997. Han mener at man bør fokusere mer på hva som er skjedd i Irak i den senere tid enn på det irakiske våpenprogrammet som har vært kjent i 12 år.

- Der er jeg kritisk til UNMOVIC, og først og fremst til politikerne i Sikkerhetsrådet. Dersom man virkelig er bekymret over masseødeleggelsesvåpen i Irak må man fokusere på hva som har hendt mellom 1998 og 2002, sier Ekéus.

Ifølge Ekéus utviklet irakerne kunnskapen om hvordan man raskt kan produsere kjemiske våpen i løpet av disse årene.

- Jeg er urolig for at det er dette man har viet seg til de siste årene. At man har testet, kjørt prøver og utviklet kvaliteten slik at man i en krisesituasjon raskt kan ta fram våpen, sier den tidligere våpeninspektøren.

Pressetalsmann for FNs våpeninspektører i Irak, Hiro Ueki, støtter delvis Ekéus' syn.

- Vi lurer selvsagt på om noe forbudt hendte i Irak i de årene FN-inspektørene ikke var her. Men vårt mandat er å kontrollere den irakiske dokumentasjonen av hva som er skjedd med det tidligere våpenprogrammet, sier Ueki.

(NTB)