Våpeninspektørene har tillit til Assad

Syria lover å samarbeide etter vedtaket i FNs sikkerhetsråd.

TILBAKE I SYRIA: FNs våpeninspektører er etter planen tilbake i Damaskus idag. AFP PHOTO / MOHAMED ABDULLAH Scanpix
TILBAKE I SYRIA: FNs våpeninspektører er etter planen tilbake i Damaskus idag. AFP PHOTO / MOHAMED ABDULLAH ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Idag kommer inspektørene fra FN-organet Organisasjonen for forbud av kjemiske våpen tilbake til Syria etter at de i forrige måned la fram sin rapport i FN der de konkluderte med at Sarin-gass ble brukt i et angrep i en forstad til Damaskus 21. august.

1000 tonn
FNs inspektører fikk i forrige uke overlevert en fullstendig oversikt over lagrene av de syriske kjemiske våpnene fra den syriske regjeringen. Det er snakk om mer enn 1000 tonn med Sarin, sennepsgass, og andre forbudte kjemiske våpen.

- På dette tidspunktet har vi absolutt ingen grunn til å tvile på informasjonen vi har fått fra det syriske regimet, sier en av våpeninspektørene til det franske telegrambyrået AFP.

USA mener at mer enn  1 400 mennesker ble drept av gass 21. august, og at det var regjeringsstyrkene som gjennomførte angrepet. President Obama truet da med å bombe Syria uten støtte fra FNs sikkerhetsråd for å understreke at Syrias president Bashar al-Assad hadde gått for langt.

Russisk press troverdig
Det var framfor noe et russisk forslag om å ødelegge alle Syrias kjemiske våpen som hindret amerikansk bombing. Nå jobber FN, USA og Russland sammen for å fjerne disse våpnene, både for at de ikke skal brukes i den syriske borgerkrigen, og for at de ikke skal kunne havne i hendene på terrorister etter hvert som Syria i stadig større grad går i oppløsning.

Etter vedtaket i FNs sikkerhetsråd i forrige uke, som krever at alle Syrias kjemiske våpen ødelegges, ligger det et massivt press på Syria for å samarbeide. Presset gjøres mer troverdig av at Russland - Syrias viktigste allierte - i stor grad er tjent med at de kjemiske våpnene i Syria forsvinner.

Russland frykter to ting, for det første at kjemiske våpen kommer i hendene på terrorister, som i neste omgang kan samarbeide med terroristnettverk med utspring i russisk Kaukasus. For det andre frykter også Russland at syriske kjemiske våpen kan bli brukt mot Israel, som en desperat handling i en borgerkrig der alt på et tidspunkt kan være tapt for en av partene.

Stiller med ekspertise
Både USA og Russland har lovet å stille med det beste de har av ekspertise for å finne, samle, og ødelegge de kjemiske våpnene. Og Assad har lovet å samarbeide.

- Historien beviser at vi alltid har stått ved avtaler som vi har undertegnet, sa Assad i et intervju med italiensk TV på søndag.

Den syriske opposisjonen mener at Assad aldri vil gi fra seg alle de kjemiske våpnene, og hevder han allerede har begynt å flytte på dem. Ifølge opposisjonen er en del av våpnene allerede flyttet ut av landet.

Når inspektørene kommer fra Beirut til Damaskus seinere idag skal de først ha samtaler med syrisk UD. Deres mål er da å ødelegge utstyret for å blande komponentene i de kjemiske våpnene. I utgangspunktet er komponentene lagret hver for seg.

Så skal de ødelegge våpnene. Og til slutt skal de samle inn - og ødelegge - de 1000 tonnene med dødelig gift. Alt dette skal ifølge den russiske-amerikanske avtalen fra forrige måned være ødelagt innen første halvdel av neste år.