Våpeninspektørene inn i Irak i dag

Ei gruppe FN-inspektører reiser i dag til Bagdad for å begynne å lete etter masseødeleggelsesvåpen. Aksjonen omtales som Saddams siste sjanse til å unngå krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppa ledet av inspektør Hans Blix, flyr fra Kypros til Irak i dag. Blix ankom Kypros i går sammen med Egypts Mohamad El Baradei fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og rundt 30 andre inspektører.

- Sitt livs tabbe

Storbritannias utenriksminister Jack Straw sier Saddam gjør sin livs største tabbe om han bestemmer seg for å stille seg i veien for våpeninspektørene som ser etter både atomvåpen og kjemiske og biologiske våpen.

- Han må ikke tro at han kan overkjøre det internasjonale samfunnet nok en gang, da vil han begå sin livs tabbe, sa Straw til Sky News.

- Adlyder

Iraks statsminister Tareq Aziz sier at landet er villig til å adlyde fullstendig, men at resultatet er at USAs løgner kommer for en dag. USA beskylder Irak for å ruste opp til krig med masseødeleggelsesvåpen. Selv sier irakerne at beskyldningene er grunnløse.

- Dette er Iraks sjanse til å bli renvasket og kvitte seg med FN-sanksjonene, sa El Baradei til reportere på flyplassen i Wien på søndag. - Vi tar ikke nei for et svar, tilføyde han da gruppa var på vei til Kypros.

Dette er de første våpeninspeksjonene i landet siden 1998 da FN-inspektørene forlot Irak fordi landet ikke ville samarbeide.

Baradei sier at terskelen for å bruke våpen mot Irak er lav om Irak nekter å samarbeide. Dette skal han også understreke overfor landet.

Ny teknologi gjør det umulig å gjemme unna?

Gruppa skal i sitt forsøk på å avvæpe Irak nå først i en rekke møter med landets regjering. Våpeninspektørene skal forsøke å finne ut hva som har skjedd i landet på de fire årene som har gått siden FN forlot det. Man håper inspeksjonene kan starte senere denne måneden.

Andre medlemmer i teamet skal starte med å organisere transport av inspektørene rundt omkring i Irak og dessuten skal det settes opp en kommunikasjonsbase i Bagdad.

- Vi er på vei inn i et nytt kapittel av inspeksjoner i Irak, sa Blix på en pressekonferanse i går kveld på Kypros.

Han sier at til og med de best gjemte våpentypene kan spores opp takk være den nye teknologien de bruker. Men skeptikerne sier Irak har hatt fire år på å forberede seg på dette, skriver BBC.

I utgangen av året forventer FN å ha plassert omkring 100 inspektører i landet. Den første testen er Iraks frist 8. desember. Da skal landet presentere enn full oversikt over alle forbudte våpenprogram.

Innen 27. januar må inspektørene har avlevert sin første rapport til FNs sikkerhetsråd.

<B>FORBEREDER SEG:</B> Saddam Hussein leder et møte i regjeringen 14. november.
<B>LEDER INSPEKTØRENE:</B> Svenske Hans Blix sammen med Egypts Mohamad El Baradei.