SKAL ØDELEGGE SARIN:  En marineoffiser har på seg beskyttelses-drakt og maske som våpeninspektørene i OPCW må ha på seg når de beveger seg i områder som kan inneholde sarin eller andre nervegasser. OPCW passer på at Syria ødelegger de forbudte stoffene, men nå kan det vise seg at mer finnes i Syria, og som ikke er deklarert, melder Reuters. Foto: Alfonso Perez / Ap / Scanpix
SKAL ØDELEGGE SARIN: En marineoffiser har på seg beskyttelses-drakt og maske som våpeninspektørene i OPCW må ha på seg når de beveger seg i områder som kan inneholde sarin eller andre nervegasser. OPCW passer på at Syria ødelegger de forbudte stoffene, men nå kan det vise seg at mer finnes i Syria, og som ikke er deklarert, melder Reuters. Foto: Alfonso Perez / Ap / ScanpixVis mer

- Våpeninspektører har funnet sarin og spor etter nervegass i Syria

Funnet på militært forskningsområdet, ifølge Reuters.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21. august 2013 sendte Bashar al-Assads styrker raketter som inneholdt sarin i Ghouta-nabolaget, like utenfor Syrias hovedstad Damaskus. Mer enn tusen personer ble drept, og Assad og hans brutale regime fikk massiv kritikk verden over.

Men etter at terrorgruppa Den islamske stat (IS) etablerte seg i store deler av Syria og Irak, har vesten igjen etablert et slags samarbeid med diktator Assad, som nekter å gi fra seg makta.

- Har løyet Uten at Assad og hans regime følger vestens pipe av den grunn. Nå skal internasjonale våpeninspektører ha funnet spor etter sarin og en nervegass på et militært forskningsområdet i Syria, melder Reuters. Verken sarinen eller VX-gassen er blitt deklarert, slik Syria skal gjøre, ifølge nyhetsbyråets diplomatiske kilder.

Fredsprisvinneren OPCW (Organisation for the Prohibition and Chemical Weapons) har tatt prøver på området både i desember og januar, og resultatet er positivt, sier en kilde til Reuters.

- Dette er en ganske sterk indikasjon på at de har løyet om hva de har gjort med sarinen. Hittil har de ikke klart å gitt oss en tilfredsstillende forklaring på funnet, sier en diplomatisk kilde.

Truet med angrep Etter sarinangrepet truet USA og Barack Obama med at de ville angripe Syria for å bli kvitt diktatoren Bashar al-Assad og hans regime. I stedet ble partene enige, ved hjelp av Russland, om at OPCWs våpeninspektører skulle få komme til det borgerkrigsherjede landet og påse at all sarin og nervegass ble fjernet.

Nå kan det altså tyde på at det ikke helt har skjedd.

Les også: • Øyenvitne om sarin-angrepet i Ghouta: - Vi ble kvalme, og løp opp på taket for å slippe unna gassen.
• Den ukjente fredsprisvinneren, OPCW.

DEMO MOT ASSAD:  Syrere i Syrian Solidarity Movement demonstrerer mot Bashar al-Assad og hans regime, etter at de brukte sarin-gass mot Ghouta-nabolaget, like utenfor Damaskus i august 2013. Over tusen mennesker ble drept i det som var det dødeligste kjemiske angrepet i verden, etter andre verdenskrig. Foto: Peter Marshall / Scanpix
DEMO MOT ASSAD: Syrere i Syrian Solidarity Movement demonstrerer mot Bashar al-Assad og hans regime, etter at de brukte sarin-gass mot Ghouta-nabolaget, like utenfor Damaskus i august 2013. Over tusen mennesker ble drept i det som var det dødeligste kjemiske angrepet i verden, etter andre verdenskrig. Foto: Peter Marshall / Scanpix Vis mer