Våpeninspektører kan bli Irak-gisler

Flere land sender nå delegasjoner til Bagdad for en siste forhandlingsrunde før USA setter i verk truslene om et militært angrep. Våpeninspektørene risikerer å bli menneskelige skjold for Saddam Hussein. Norsk UD kartlegger nå norske statsborgere i området i tilfelle krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Amerikanske skip, 300 fly og britiske støttestyrker er allerede samlet i Golf-området.

FNs våpeninspektører ble i helga flyttet til sentrale hotell i Bagdad. Påskuddet irakiske myndigheter bruker er «sikkerhetshensyn». Denne taktikken ble også brukt under opptakten til Golfkrigen, da utlendinger ble brukt som menneskelige skjold.

- En gisselsituasjon er en av flere scenarioer som kan bli aktuelle, sier Pål Aas, som er den norske representanten i rådet som styrer FNs våpeninspektørkorps (Unscom).

Både Tyrkia, Frankrike og Russland sender nå delegasjoner til Bagdad for et siste forsøk på å få en fredelig løsning på krisen.

- Vi foretrekker fortsatt den diplomatiske veien og mener det er best, men hvis den slår feil, forbeholder vi oss retten til å bruke makt. I så fall blir styrken betydelig og direkte innrettet på å ødelegge Iraks evne til å framstille masseødeleggelsesvåpen og true sine naboer, sa den amerikanske utenriksministeren Madeleine Albright i går.

Uker, ikke dager

USA fikk i går rekruttert ytterligere to land som vil støtte et militært angrep mot Irak. Fra før har Storbritannia støttet USAs linje fullt ut, og også Frankrike og Argentina har uttalt at en militær løsning kan bli nødvendig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer