Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Våpeninspektører kan bli Irak-gisler

Flere land sender nå delegasjoner til Bagdad for en siste forhandlingsrunde før USA setter i verk truslene om et militært angrep. Våpeninspektørene risikerer å bli menneskelige skjold for Saddam Hussein. Norsk UD kartlegger nå norske statsborgere i området i tilfelle krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske skip, 300 fly og britiske støttestyrker er allerede samlet i Golf-området.

FNs våpeninspektører ble i helga flyttet til sentrale hotell i Bagdad. Påskuddet irakiske myndigheter bruker er «sikkerhetshensyn». Denne taktikken ble også brukt under opptakten til Golfkrigen, da utlendinger ble brukt som menneskelige skjold.

- En gisselsituasjon er en av flere scenarioer som kan bli aktuelle, sier Pål Aas, som er den norske representanten i rådet som styrer FNs våpeninspektørkorps (Unscom).

Både Tyrkia, Frankrike og Russland sender nå delegasjoner til Bagdad for et siste forsøk på å få en fredelig løsning på krisen.

- Vi foretrekker fortsatt den diplomatiske veien og mener det er best, men hvis den slår feil, forbeholder vi oss retten til å bruke makt. I så fall blir styrken betydelig og direkte innrettet på å ødelegge Iraks evne til å framstille masseødeleggelsesvåpen og true sine naboer, sa den amerikanske utenriksministeren Madeleine Albright i går.

Uker, ikke dager

USA fikk i går rekruttert ytterligere to land som vil støtte et militært angrep mot Irak. Fra før har Storbritannia støttet USAs linje fullt ut, og også Frankrike og Argentina har uttalt at en militær løsning kan bli nødvendig.

Et eventuelt militært angrep vil likevel ikke komme i løpet av de nærmeste dagene.
Den mulige gisselsituasjonen er et av elementene som taler imot dette. Det ser dessuten ut til at USA kan være villig til å gi de diplomatiske bestrebelsene en sjanse. I går uttalte nemlig Albright at et eventuelt amerikansk angrep mot Irak ligger «uker» fram i tid.

- Vi snakker ikke om dager, og heller ikke måneder. Dermed gjenstår uker, sa Albright i et intervju med CNN.

Også norske myndigheter forbereder seg på at det raskt kan utvikle seg til en væpnet konflikt i Golf-området.

Norske myndigheter er allerede i gang med å skaffe seg oversikt over alle norske statsborgere som er i Irak og landene rundt, opplyste Åslaug Marie Haga i Utenriksdepartementet til Dagbladet i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!