Våpeninspektører ut av Irak

BAGDAD: FN beordrer alle sine våpeninspektører og de fleste av hjelpearbeiderne ut av Irak. Beslutningen er et resultat av at USA skjerper trusselen om maktbruk, og FN vil ikke utsette sine folk for hevnaksjoner dersom det kommer til et angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske forsvarssjefen, general Henry Hugh Shelton, gjorde det onsdag klart at det ikke blir noe nytt ultimatum fra amerikansk side før et flyangrep. Shelton påpekte at president Saddam Hussein har fått tilstrekkelig mange advarsler i løpet av de siste årene.

Det var Richard Butler, sjefen for spesialkommisjonen UNSCOM, som ga ordren om evakuering av våpeninspektørene, og over 100 ansatte forlot Bagdad i morgentimene i dag. Ordren gjelder også 12 inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) i Geneve.

Med fly og buss
En kolonne med busser satte kursen for Jordan, en tur på 950 kilometer. Andre skulle hentes ut med et eget fly som ble satt opp fra Bahrain. Rundt 100 personer blir igjen, alle lokalt ansatte.

Hans von Sponeck, som samordner FNs humanitære hjelpearbeid i Irak, sier at de fleste av de 220 personene i hans stab også vil forlate Irak. Bare noen få nøkkelpersoner blir tilbake. FN organiserer distribusjon av mat til vanlige irakere som ledd i olje-for-mat programmet.

Angrep?

Evakueringen er en konsekvens av trusselen fra USA om å angripe irakiske mål, etter at Irak i slutten av oktober nektet å fortsette samarbeidet med FNs våpeninspektører. De lokalt ansatte ved UNSCOM-hovedkvarteret skal ha oppsyn med lokaler og utstyr.

En talsmann for Butler, Ewen Buchanan, sier at mange av inspektørene, helikopterpilotene og kommunikasjonsekspertene vil holde seg i Bahrain, klare til rask innsats, dersom krisen blåser over. UNSCOMs oppgave er å kartlegge og ødelegge Iraks produksjon av biologiske og kjemiske våpen.

Myndighetene i Irak kunngjorde allerede 5. august at våpeninspektørene ikke lenger fikk fortsette sin «innblanding» i irakiske forhold. I slutten av oktober gikk Irak et skritt lenger og proklamerte full stans i kontrollvirksomheten. Det eneste FN fikk gjøre, var å sjekke at overvåkningskameraene på endel anlegg fortsatt virket.

Sanksjoner

Irak hevder at Butler og hans stab gjør sitt ytterste for å forlenge FN-sanksjonene og at dette er i tråd med amerikansk politikk. Sanksjonene ble innført i kjølvannet av Golfkrigen i 1991 og vil ikke bli opphevet før det foreligger endelig bevis for at Iraks lagre av masseødeleggelsesvåpen er destruert og at landets mulighet til å produsere nye er stanset for godt.

En irakisk tjenestemann sa onsdag at FN-personellet ikke er utvist, men at de reiser av egen vilje. - Vi håper at det ikke blir noe angrep, men dersom det skjer, skal vi forsvare vårt land, sa sjefen for utenlandsavdelingen i det irakiske parlamentet.

En talsmann for FNs humanitære program i Irak sa onsdag at han ikke visste nøyaktig hvor mange av staben på 220 personer som forlater Irak. Staben består av rundt 50 prosent utlendinger og 50 prosent lokalt ansatte. De evakuerte vil bli innkvartert i Amman, men sjefen selv, tyskeren von Sponeck, blir værende i Bagdad.

(NTB-Reuters-AFP)