Våpenlast kan likevel ha endt opp i Zimbabwe

Kan ha blitt losset i Angola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En omstridt last med kinesiske våpen kan likevel ha funnet veien til Zimbabwe, etter først å ha blitt bortvist fra Sør-Afrika.

Skipet An Yue Jiang anløp først Durban i Sør-Afrika, men havnearbeiderne der nektet å losse våpenlasten da de fikk høre at det var Zimbabwes mangeårige diktator Robert Mugabe som var mottaker.

Skipet fortsatte deretter nordover til Angola, som regnes som Zimbabwes fremste allierte i regionen.
Forsikrer
Angolanske myndigheter forsikret at skipet ikke ville få losse sin last, og det er derfor uklart hva som skjedde med ammunisjon, de rakettdrevne granatene og bombekastergranatene.

Den sørafrikanske avisen Mail & Guardian stiller nå spørsmål ved om våpenlasten likevel ble losset i Angola, og viser til at en av Mugabes nærmeste medarbeidere, sammen med lederen for Zimbabwes etterretningstjeneste, oppsøkte landets president José Eduardo dos Santos i Luanda.

- Jeg tror folk undervurderer grunnlaget for noen av våre allianser i regionen, sier en ledende zimbabwisk diplomat til avisen.

Mystisk flyKilder med nær kjennskap til våpenbransjen opplyser til Mail & Guardian at våpnene kan ha blitt losset i Luanda, for deretter å ha blitt fløyet til Zimbabwe med et transportfly fra det kinesiske selskapet MK Air.

Et fly fra MK Air tok av fra Luanda sist lørdag, angivelig på vei til Europa via Entebbe i Uganda. Flyet «forsvant» imidlertid i 17 timer underveis til Entebbe, og kan ha landet i Harare, opplyser kildene.


Omkamp
Mugabes parti ZANU-PF tapte nylig valget på ny nasjonalforsamling, og opposisjonen hevder også å ha vunnet presidentvalget.

Den statlige valgkommisjonen avviser dette, og hevder at det må holdes en ny valgomgang mellom Mugabe og opposisjonens kandidat Morgan Tsvangirai.

- Et ran ved høylys dag, og alle vet det, sa en talsmann for opposisjonen fredag.

Menneskerettsorganisasjoner anklager Mugabes støttespillere for å ha innledet en storstilt kampanje for å skremme folk fra å stemme på Tsvangirai, og frykter at den omstridte våpenlasten skal fungere som bensin på bålet.

(NTB)

OMSTRIDT VÅPENSKIP: «An Yue Jiang» måtte til slutt gjøre vendereis uten å ha fått losset våpen - trodde man. Foto: AP/SCANPIX
OMSTRIDT VÅPENSKIP: «An Yue Jiang» måtte til slutt gjøre vendereis uten å ha fått losset våpen - trodde man. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Våpenlast kan likevel ha endt opp i Zimbabwe