- VIL FØRE TIL USTABILITET:  Mangelen på drikkevann ventes å være kjernen for konflikter i framtiden, etter hvert som tilgangen på rent drikkevann blir dårligere. Dette bildet viser vannreserver i Limassol i Kypros. Foto: CYPRUS-WATER/ REUTERS
- VIL FØRE TIL USTABILITET: Mangelen på drikkevann ventes å være kjernen for konflikter i framtiden, etter hvert som tilgangen på rent drikkevann blir dårligere. Dette bildet viser vannreserver i Limassol i Kypros. Foto: CYPRUS-WATER/ REUTERSVis mer

Våpenprodusent kan ha funnet en ny måte å produsere rent og billig vann

Siler saltvann gjennom filter med hull på størrelse med en nanometer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mangelen på rent vann er et stort problem for millioner av mennesker hver eneste dag. Nå mener entreprenørfirmaet Lockheed Martin at de kan ha funnet en ny måte å skaffe rent vann på.

Selskapet, som er mest kjent for å bygge kampfly og dødelige raketter, hevder de har funnet en måte å kutte mengden energi som trengs for å fjerne salt fra sjøvann, noe som potensielt kan gjøre det betydelig billigere å produsere rent vann.

Selskapet vil produsere tynne karbonmembraner med hull som er rundt en nanometer store - store nok til å la vannet passere, men små nok til at de stopper saltmolekylene i saltvannet.

- Det er 500 ganger tynnere enn de beste filtrene på markedet i dag, og tusen ganger sterkere, sier John Stetson, ingeniøren som har utarbeidet ideen til nyhetsbyrået Reuters.

Ødelegges lett Den nye metoden kan potensielt spare underutviklede land fra å måtte bygge dyre pumpestasjoner som er nødvendige i anlegg som bruker en avsaltningsprosess som kalles omvendt osmose.

- Energien som kreves og trykket som er nødvendig for å filtrere salt er omtrent 100 ganger mindre med denne metoden, sier Stetson.

Men å jobbe med så tynne materialer uten å ødelegge dem er ikke bare lett, og det er uvisst om selskapet vil få konkurranse på området.

Ingeniørene står fortsatt i startgropa i prosessen med å lage de bittesmå hullene. Stetson begynte å jobbe med ideen i 2007, og forteller at filteret er et atom tykt, og tusen ganger sterkere enn stål.

- Tykkelse er en av de viktigste faktorene som avgjør hvor mye energi som må brukes til å tvinge saltvannet gjennom et filter, sier han.

Jobber med prototype En amerikansk etterretningsrapport hevdet i fjor at konkurranse om vann sannsynligvis vil føre til ustabilitet og muligens totalt svikt i land som er viktige for USA.

En rapport fra FN, også fra i fjor, viser at hele 780 millioner mennesker rundt om i verden ikke har tilgang på rent drikkevann.

- Et av de områdene vi er bekymret for med tanke på global sikkerhet, er tilgangen på rent og billig drikkevann. Ettersom flere og flere land blir mer utviklet blir tilgang på vann til dagliglivet mer og mer kritisk, sier Tom Notaro, materialsjef hos Lockheed Martin.

Han forteller at de forventer å ha en prototype av filteret klart mot slutten av året. Selskapet er nå på utkikk etter samarbeidspartnere som kan hjelpe dem å få produktet på markedet i løpet av 2014-2015.

Jeffrey Grossman ved Massachusetts Institute of Technology sier at å finne en måte å produsere et filter med hull på størrelse med en nanometer kan gi et stort framskritt i effektiviteten i avsaltingsanlegg.

- Hvis du kan lage en membran som er totalt annerledes enn de vi bruker i dag, så er det en sjanse for en mer enn tusen ganger økning i permeabilitet av membranen, sier Grossman.

FRA VÅPEN TIL VANN: Lockheed Martin er mest kjent for å produsere kampfly og raketter. Nå vil de lage et nytt filter som skal produsere rent og billig vann. Foto: Randy A. Crites / Lockheed Martin / Reuters
FRA VÅPEN TIL VANN: Lockheed Martin er mest kjent for å produsere kampfly og raketter. Nå vil de lage et nytt filter som skal produsere rent og billig vann. Foto: Randy A. Crites / Lockheed Martin / Reuters Vis mer