- Våpensalget øker etter skoleskytinger

Det går mot ny rekord for våpensalg i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ti personer ble drept og sju såret i skoleskytingen på Umpqua Community College i Oregon torsdag forrige uke. Larry Hyatt, eieren av våpenbutikken Hyatt Guns i Nord-Carolina, sier til Financial Times (FT) at salget har økt betydelig etter skoleskytingen.

- Butikken er full av folk, sier han til avisa.

Det stemmer i så fall godt overens med statistikken for våpensalg i USA. Tallenes klare tale i USA er at stadig flere amerikanere mener det er viktigere å beskytte retten til å eie våpen.

Salget øker Avisa The Wire skriver at våpensalget i USA har økt etter flere lignende hendelser i tidligere år.

Blant annet skal amerikanerne ha flokket til våpenbutikkene etter kino-skytingen i Aurora i 2012, skollemassakren ved Virginia Tech i 2007 og drapsraidet i Tucson i 2011.

HADDE 13 VÅPEN: 26 år gamle Chris Harper Mercer hadde 13 skytevåpen, alle kjøpt lovlig. Han hadde med seg seks av dem da han drepte ni personer på Umpqua College i Oregon. Foto: MySpace via AP Photo
HADDE 13 VÅPEN: 26 år gamle Chris Harper Mercer hadde 13 skytevåpen, alle kjøpt lovlig. Han hadde med seg seks av dem da han drepte ni personer på Umpqua College i Oregon. Foto: MySpace via AP Photo Vis mer

Salgstallene for i år er ventet å overstige rekordsalget i 2013, som fulgte skoleskytingen ved Sandy Hook i Newtown, Connecticut i desember 2012.

994 skyteepisoder Drapene ved Umpqua College torsdag var den 994. skyteepisoden i USA med fire ofre eller fler siden 2013, ifølge nettsiden Mass Shooting Tracker.

Så langt i år har det blitt gjennomført 15.6 millioner bagrunnssjekker for å få våpentillatelse, sammenlignet med 15.5 millioner i den samme perioden i 2013, skriver Indepentent.

Aksjekursen til USAs to største våpenprodusenter, Smith & Wesson og Sturm, Ruger & Co har økt med henholdsvis 73 og 63 prosent så langt i år, ifølge FT.

- En grusom ting å si President Barack Obama har lenge jobbet for å innføre strengere våpenlovgivning i USA. Under en tale til det amerikanske folket natt til fredag understreket han nok en gang behovet for endringer i landets våpenlovgivning.

- Våre tanker og bønner er ikke nok. Det er ikke nok. Det klarer ikke å beskrive det sinnet vi skal føle ... det forhindrer ikke at et slikt blodbad skjer et annet sted i USA, sa han.

- Jeg håper og ber for at jeg ikke må komme ut her igjen for å komme med mine kondolanser så lenge jeg sitter som president. Basert på mine erfaringer som president kan jeg ikke garantere det. Og det er en grusom ting å si, sa han videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer