Våpenselskap betaler for norske diplomater

Våpenindustrien delfinansierer to norske diplomatstillinger. Blant de som spytter inn, er en våpenprodusent der eierselskapet anklages for brudd på internasjonale sanksjoner mot Russland.

NORGES AMBASSADE: Her ved ambassaden i Brussel skal det nå opprettes en ny stilling som forsvarsindustriråd - en stilling som delfinansieres av våpenindustrien. Foto: UD
NORGES AMBASSADE: Her ved ambassaden i Brussel skal det nå opprettes en ny stilling som forsvarsindustriråd - en stilling som delfinansieres av våpenindustrien. Foto: UD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kan i dag avsløre at en fransk våpenprodusent, som er anklaget for å i flere år ha solgt forbudte våpen til Russland, er med på å finansiere to norske diplomatstillinger.

Det skjer gjennom en innflytelsesrik lobbyorganisasjon - som også har en lite omtalt, direkte kanal til det norske Forsvaret.

Russland-forbindelsen

Dagbladet har belyst hvordan den franske våpengiganten Thales anklages for å ha brutt internasjonale sanksjoner og solgt våpen til Russland, etter at Putins styrker annekterte Krim i 2014.

Ifølge en fransk organisasjon, franske medier og en rådgiver til Ukrainas president har Thales fortsatt å selge våpen til russerne fra 2015-2020 – selv om EU forbød våpensalg til Russland fra mars 2015. Thales, som er deleid av den franske staten, mener selv at de ikke har brutt sanksjonene.

FURORE: Det har vekket reaksjoner etter at russiske stridsvogner i Ukraina - blant annet denne - hadde utstyr fra franske Thales. Foto: Skjermdump
FURORE: Det har vekket reaksjoner etter at russiske stridsvogner i Ukraina - blant annet denne - hadde utstyr fra franske Thales. Foto: Skjermdump Vis mer

- Thales har ikke inngått nye kontrakter for eksport av forsvarsmateriell siden 2014, og vi har ikke levert utstyr til Russland siden krigen i Ukraina begynte. Å påstå noe annet er feil og villedende, har Lynne Scott Walters, kommunikasjonsdirektør i Thales i Nord-Europa, uttalt til Dagbladet.

Dagbladet har avslørt at Thales både hadde tilgang til sensitivt norsk militærutstyr, og disponerte regjeringens skjermede kommunikasjonsnettverk, i perioden de skal gjennomførte de kontroversielle leveransene til Russland.

Dagbladet kan i dag avsløre at Thales er involvert i finansieringen av to norske diplomatstillinger. Selskapet er også ett at de spesielt utvalgte våpenselskapene som inngår i den såkalte «Høynivågruppen», som har direkte kontakt med norske forsvarsmyndigheter.

Lobbyorganisasjonen

I sentrum for det hele finner vi lobbyorganisasjonen Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi).

FSi holder til ved Colosseum kino på Majorstua i Oslo, ble grunnlagt i desember 2008, og har i dag omkring 140 medlemsbedrifter.

LOBBYIST: Torbjørn Svensgård leder Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi). Foto: Vidar Ruud / NTB
LOBBYIST: Torbjørn Svensgård leder Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi). Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

I foreningens årsrapporter går det fram at fire av de 140 medlemsbedriftene er kategorisert som såkalte «Kategori 1-medlemmer» i foreningen. Dette er «de største og nasjonalt dominerende forsvarsbedriftene», der «styret fastsetter spesielle rettigheter og plikter innen organisasjonens virksomhet».

De to mest kjente av «kategori 1-bedriftene», er de norske våpengigantene Kongsberg Defence & Aerospace og Nammo. Så er det selskapet NFM Group i Ski, som produserer beskyttelsesutstyr – og Thales Norway AS.

For medlemskapet betaler Thales Norway AS 450 390,- i året, ifølge FSi's siste årsrapport.

Lobbyorganisasjonen FSi har vært involvert i opprettelsen av to norske diplomatstillinger.

De norske diplomatene

Siden 2009 har Norge hatt en stilling med tittelen «forsvarsindustriråd» - Defence Industrial Counsellor - ved Den norske ambassaden i Washington D.C. Formålet er å støtte norsk industris aktiviteter i det amerikanske forsvarsmarkedet. Det var åtte norske forsvarsbedrifter som spyttet inn da stillingen som forsvarsindustriråd i Washington ble opprettet.

- Uproblematisk, erklærte daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) da VG avslørte stillingens eksistens i 2010.

I februar lyste Innovasjon Norge ut enda en stilling som forsvarsindustriråd – denne gangen i Brussel.

Ifølge Torbjørn Svensgård i FSi har styret i foreningen vært løpende informert om opprettelsen av forsvarsindustriråd-stillingen i Brussel.

I styret i FSi sitter representanter for åtte medlemsbedrifter. Blant dem Tom Tuhus – en ringrev i norsk forsvarsindustri, og nøkkelmann for Thales i Norge. Tom Tuhus er daglig leder i Thales Norway AS og Thales Holding Norway AS, styreleder i Thales International Norway AS og også norsk kontaktperson for Thales' morselskap utenfor Paris. Tom Tuhus har ikke besvart spørsmål til denne saken.

- Ingen problemer

Dagbladet har spurt Forsvarsdepartementet om hva de tenker om at Thales, som er anklaget for å ha brutt sanksjonene mot Russland, delfinansierer to norske diplomatstillinger.

- FD kjenner ikke detaljene i de sakene Dagbladet peker på rundt eksport av forsvarsmateriell fra Frankrike til Russland etter 2015, svarer FD.

SUPERVÅPEN: Den russiske stridsvognen og supervåpenet med kallenavn «Terminatoren» skal ha ankommet Ukraina. Video: Telegram/@vorposte Vis mer

- Ser du noe problematisk med at selskaper som er deleid av en annen nasjon er med på å finansiere norske diplomatstillinger, spør vi Torbjørn Svensgård i FSi.

- Det er FSi's ordinære budsjett som finansierer industriens andel av kostnadene ved stillingene. Foreningen har om lag 170 medlemsbedrifter hvorav flere, både børsnoterte og andre, har varierende grad av utenlandsk eierskap. Felles for alle er at de har verdiskapende virksomhet i Norge innenfor forsvar og/eller sikkerhet og at de med det bidrar med forsvarsevne, beredskap, verdiskapning, arbeidsplasser og betydelige eksportinntekter. Slik det går fram av et betydelig antall stortingsdokumenter som er lagt fram siden midt på 1990-tallet, er det i nasjonens, Forsvarets og industriens interesse at samarbeidet og dialogen på dette området videreføres og styrkes. Formålet med stillingene er å bidra til å sikre at så skjer og vi ser ingen problemer med det.

DÅRLIG: Oberstløytnant ved Försvarshögskolan Joakim Paasikivi melder at det går dårlig for russerne under Ukraina-krigen, men at dette er bra for norden. Programleder: Christina Holen Korneliussen. Vis mer

- Veldig uheldig

Ingrid Fiskaa, forsvarspolitisk talsperson i SV er kritisk til at forsvarsindustrien er med på å betale for to norske diplomatstillinger.

- Jeg synes denne typen samrøre mellom lobbyister og forvaltning på høyt nivå i seg selv er veldig uheldig, og det virker som om regjeringen tar for lett på det, sier Fiskaa til Dagbladet.

- At det nå i tillegg kan ha vært en kanal for en aktør som kan ha omgått sanksjonene mot Russland burde være et faresignal.

KRITISK: Ingrid Fiskaa (SV) slår alarm om samrøre mellom våpenindustrien og forvaltningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KRITISK: Ingrid Fiskaa (SV) slår alarm om samrøre mellom våpenindustrien og forvaltningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Hun slår fast:

- Denne saken viser med all tydelighet hvorfor styresmakter alltid bør opptre varsomt i dialog med påvirkningsaktører når det gjelder offentlige anskaffelser og våpenproduksjon. Det kan skape inntrykk av upassende innflytelse som i siste ende kan undergrave tilliten til beslutningen om våpenkjøp.

Torbjørn Svensgård skriver i en e-post at han ikke har noen kommentar til kritikken fra SV – og henviser til daværende utenriksminister Støres kommentarer da stillingen i Washington ble opprettet. Han påpeker imidlertid at SV satt i regjering da den første diplomatstillingen ble opprettet.

Spytter inn

Dagbladet har fått innsyn i samarbeidsavtalen mellom Innovasjon Norge, Forsvarsdepartementet og FSi, som ligger til grunn for opprettelsen av diplomatstillingen i Brüssel.

I avtalen går det fram at stillingen har en budsjettramme på 3,4 millioner for de første fire årene. Innovasjon Norge, som formelt sett oppgir å skulle være arbeidsgiver, tar paradoksalt nok lavest andel av kostnadene.

UKRAINA: En video delt på Telegram av rådgiveren til ukrainas utenriksminister, skal tilsynelatende vise ukrainske stykrer tilintetgjøre en russisk stridsvogn med et amerikansk javelin-missil. Video: Dagbladet TV / Telegram @Pravda_Gerashchenko Vis mer

De første tre årene betaler Forsvarsdepartementet 37,5 prosent og våpenlobbyorganisasjonen FSi 32,5 prosent - hvorpå dette jevnes ut med 37,5 prosent hver de neste fem årene.

De siste fem årene som er oppgitt i avtalen, dekker Innovasjon Norge, som fronter stillingen i offentligheten, så lite som 25 prosent av kostnadene.

Innovasjon Norge henviser til FD for kommentarer.

«Høynivågruppen»

Samtidig som de er involvert i opprettelsen av norske diplomatstillinger, har FSi og Thales også en direkte inngang til norske forsvarsmyndigheter.

Forsvarsdepartementet etablerte i 2016 den såkalte «høynivågruppen» - for «strategisk dialog og samarbeid» med våpenindustrien.

Svensgård i FSi presiserer at Høynivågruppen ikke har møter med forsvarsministeren. I FSi's årsrapport fra 2021 framgår det imidlertid at foreningen som sådan har møtt ministeren, og arrangert seks møter mellom ministeren og medlemsbedrifter.

Gruppa ledes ifølge FD av materielldirektør Morten Tiller, og består i tillegg til representanter fra FD, av øverste virksom­hets­leder i utvalgte forsvars­industribedrifter, lobbyorganisasjonen FSi og sentrale etater i forsvarssektoren.

Forsvarsbedriftene som inngår i Høynivågruppen er Kongsberg, Nammo, NFM – og Thales.

Jevnlige møter

Ifølge Forsvarsdepartementet møtes gruppa to-tre ganger i året. I en e-post skriver seniorrådgiver Marita Hundershagen:

- Høynivågruppen hadde sitt første møte 26. oktober 2016. Den ledes på embetsnivå i FD og det er FD som har oppnevnt medlemmene. Deltakere er etatsledere i forsvarssektoren, Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi) og representanter for de fire største norske forsvarsbedriftene (Kongsberg Gruppen ASA herunder Kongsberg Aviation Maintenance Services, Nammo AS, Thales Norway AS, NFM Group).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer