Våpenskandale - krise for Blair

LONDON (Dagbladet): Den britiske utenriksministeren, Robin Cook, må i dag forklare seg i Underhuset. Han må svare på om noen minister var innblandet, eller om embetsfolk i departementet gikk bak ryggen hans og godkjente brudd på FN-vedtak i forbindelse med salg av våpen til Sierra Leone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Våpenskandalen som har rammet Labour, ruller videre. I går ble det hevdet i britisk presse at forsvarsminister George Robinson må ha kjent til kupplanene og våpensalget.

Britiske diplomater skal angivelig være innblandet i et samarbeid med leiesoldatfirmaet Sandline International for å gjeninnsette presidenten i Sierra Leone og for å bryte FN-vedtak om våpenblokade av landet.
Diplomatene anklages videre for å ha holdt saken hemmelig for utenriksministeren og andre regjeringsmedlemmer.

Både utenriksminister Robin Cook og hans juniorminister Tony Lloyd benekter at de kjente til saken, mens Sandline, som ledes av den tidligere britiske offiseren Tim Spicer, har lagt fram brev som viser at Cook ble gjort oppmerksom på begivenhetene 24. april i brev fra selskapet.

Nå ror både Cook og Lloyd. Den siste er beskyldt for å ha løyet i Underhuset, og har bedt om unnskyldning med den begrunnelse at han ikke fikk nok informasjoner til å gi Underhuset et korrekt bilde.

Flere britiske søndagsaviser skrev i går at det er full krig mellom byråkratene i departementet og Robin Cook.
Det antydes at byråkratene driver sitt eget spill på den internasjonale arena og forsøker å undergrave Cook.

Våpensalg

Våpnene ble angivelig kjøpt av Sandline fra Bulgaria. Det gjaldt 30 tonn til en verdi av 72 millioner kroner. Disse ble fløyet til Lungi flypass utenfor hovedstaden Freetown. Der ble våpnene overlevert til nigerianske styrker som deltok i felttoget mot juntaen.

Siden Storbritannia offisielt har fordømt Nigeria for brudd på menneskerettighetene, er det ganske paradoksalt at britiske diplomater medvirker til å gi dem våpen.

Måtte hjem

Den britiske høykommissæren i Sierra Leone, altså ambassadøren, Peter Penfold, er trukket hjem for å forklare seg for etterforskerne.

Han skal ha møtt president Kabbah og Sandline-ledere flere ganger før motkuppet. Han visste angivelig om alle planer. Det samme gjorde flere høyere tjenestemenn i det britiske utenriksdepartement, som ble navngitt i brevet fra Sandline til Robin Cook.

Avisa Mail on Sunday hevdet i går at forsvarsminister George Robinson og hans juniorminister John Reid visste at leiesoldater skulle settes inn. Sunday Times gjenga bilder av et av Sandlines helikopter som ble brukt i i Sierra Leone. De ble vedlikeholdt av britiske marinesoldater.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer