Våpensmugling granskes

Bistandsminister Hilde Frafjord Johnson innberettet i går til Riksadvokaten påstandene om at fly brukt av Norsk Folkehjelp til hjelpesendinger i Sør-Sudan også har fraktet våpen gjemt i sekker med merket til Røde Kors.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk Folkehjelp har innklaget programmet «Brennpunkt», der påstandene ble framsatt, til Kringkastingsrådet og vurderer å gå til søksmål mot NRK med krav om erstatning og mortifikasjon.

Frafjord Johnson hadde innkalt generalsekretær Halle Jørn Hanssen i Norsk Folkehjelp for å be ham forklare påstandene om sammenblanding av nødhjelp og våpenfrakt til Sør-Sudan i går, etter påstander satt fram i «Brennpunkt» i NRK Fjernsynet onsdag. En flyger som hadde arbeidet for Folkehjelpa, sa der at han også hadde fløyet inn våpen. Våpnene var skjult i sekker merket med emblemet til Røde Kors.

- Vi ser veldig alvorlig på dette. Det kan rammes av straffeloven. Utenriksdepartementet har derfor valgt å innberette det til Riksadvokaten, sa Frafjord Johnson etter møtet.

Alvorlig møte

Ved hennes side satt ekspedisjonssjef Hans Wilhelm Longva i Rettsavdelingen i UD. I brevet til påtalemakten skriver UD: «I henhold til Genhve-konvensjonene av 1949 er Norge forpliktet til å ha straffebestemmelser som rammer slike forhold, og til å treffe tiltak for å straffe ethvert misbruk.

- Dette er det mest alvorlige. Utfra de opplysninger som kom fram under møtet, vil jeg understreke at det ikke er bevist at Norsk Folkehjelp har bidratt til våpentransport med overlegg, sa Frafjord Johnson.

- Er det nå full krise mellom Folkehjelpa og UD?

- Nei. Det er ingen krise. Statsråden måtte handle, stilt overfor så alvorlige påstander, sa generalsekretær Halle Jørn Hanssen.

Flyselskapet Skyways har vært brukt av mange organisasjoner i Sør-Sudan, framholder Hanssen, og mange har kjent til at flygerne har avtaler med SPLA-geriljaen.

«Dårlig kontroll»

Men Frafjord Johnson hadde flere ankepunkter. Folkehjelpa har ikke hatt god nok kontroll med sine samarbeidspartnere. Da sikter hun til SRRA, som er geriljaens humanitære hjelpeorganisasjon. En elvelekter som Folkehjelpa tidvis brukte til frakt av mat og annen nødhjelp, ble i ledige stunder etter alt å dømme brukt av SRRA til å frakte våpen på elva.

Folkehjelpa er rasende på NRK og «Brennpunkt», som de i går innklaget til Kringkastingsrådet.

Vurderer søksmål

- De har brukt 20 måneder for å «ta» oss. Jeg antar at de har brukt to millioner kroner på dette. Underveis har de arbeidet i hemmelighet, de har ikke stilt oss ett eneste spørsmål før jeg som «blindebukk» ble intervjuet 12. oktober uten å vite hva slags dokumentasjon jeg skulle uttale meg om, sier han.

- Hva med anklagene mot dere i programmet?

- Påstandene er totalt uetterrettelige! Vi vurderer om vi skal gå til søksmål mot NRK og kreve erstatning og mortifikasjon, sier Halle Jørn Hanssen.

<B>VÅPNENE:</B> Våpnene som ble fraktet i de samme flyene som også fraktet norsk nødhjelp, havnet hos SPLA i Sør-Sudan.