Våpenstad føler seg mistolket

- Hvis dere tror at tre dommere mener at kvinnen er hysterisk fordi hun gråter, så er dere helt på viddene, sier sorenskriver Våpenstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er litt håpløst. Når man er blitt kjendis, sitter journalister og leser dommer som fanden leser Bibelen, sier Våpenstad til Dagbladet.no.

Han mener at bruken av ordet «hysterisk» er misforstått:

- Vi sitter tre dommere og hører på vitner og kvinnen og diverse en hel dag. Vi prøver å si noe om hvilke reaksjoner overgrepet medførte for henne, sier han.

- Kvinnen gråt i retten?

- Du beskriver en helt normal opptreden i retten. Jeg er litt oppgitt. Vi forsøker etter beste evne å beskrive virkeligheten som er i rettssalen. Kvinnen har selv sagt at hun har blitt hysterisk av dette. Det er hennes egne ord, ikke noe vi har funnet på. Slik har hun fremstått for oss den dagen.

Våpenstad understreker at retten synes det er naturlig at det kommer reaksjoner etter overgrep.

- Folk flest får kraftige reaksjoner, men der er vi forskjellige. Noen reagerer enormt mye mer enn andre. Skal man betale fullt ut for reaksjonene som offeret får, eller trekke fra for særegenheter? Dette er et veldig vanskelig juridisk problem, sier han og legger til:

- Det å bli hysterisk, er det noe galt i det? Her er det en årsakssammenheng mellom overgrepet og reaksjonen. Er det slik i Norge i dag at ingen har hysteriske reaksjoner? Er det noen som tror det?

- Føler du deg misforstått?

- Ja. Vi har 600 saker i året. Man er ute etter å utlegge det slik at vi skal kritisere offeret fordi hun er blitt hysterisk. Det er jo ikke slik det er.