TRAGEDIE:  I kjølvannet av Adam Lanza (20) grusomme massedrap på 20 barn i den lille byen Newtown i delstaten Connecticut har man på nytt begynt å diskutere USAs forhold til våpen.
Foto: REUTERS/MICHELLE MCLOUGHLIN/NTB SCANPIX
TRAGEDIE: I kjølvannet av Adam Lanza (20) grusomme massedrap på 20 barn i den lille byen Newtown i delstaten Connecticut har man på nytt begynt å diskutere USAs forhold til våpen. Foto: REUTERS/MICHELLE MCLOUGHLIN/NTB SCANPIXVis mer

- Våpnene er grunnen til at vi er frie i dette landet

I sommer forsøkte politikerne i Newtown å innføre nye våpenlover. Folk ble rasende og mente de forsøkte å fjerne «folks frihet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av Adam Lanza (20) grusomme massedrap på 20 barn i den lille byen Newtown i delstaten Connecticut har man på nytt begynt å diskutere USAs forhold til våpen.

Vil ha strengere lover Skolemassakren, den nest verste i USAs historie i antall drepte, har allerede ført til en heftig debatt om landets våpenlover. Søndag kunngjorde senator Dianne Feinstein fra Demokratene at hun vil legge fram et forslag for Senatet om forbud mot visse typer automatvåpen.

Flere andre kjente våpenmotstandere, som New Yorks borgermester Michael Bloomberg og Illinois-guvernør Pat Quinn, argumenterer også for strengere lover.

Ukontrollert skyting I dag skriver New York Times at i forkant av massakren forsøkte lokale myndigheter å begrense våpentilgangen i den lille byen, men at de da møtte massiv motstand fra en sterk våpenlobby.

New York Times skriver at lokalbefolkningen over lengre tid har klaget på ukontrollert skyting og eksplosjoner i boligområder i byen.  Det lokale politiet registrerte over 50 skuddvekslinger i løpet av juni - en dobling hvis man sammenligner med samme måned i 2011.

- Noe må bli gjort, sier Joel T. Faxon, en jeger og medlem av byens politikomité.

- Vi ikke en krigssone - Dette er ikke normale våpen som folk trenger. Dette er militært utstyr, sier Faxon videre, som mener mye av våpenet som brukes passer bedre til galninger som angriper skoler enn jegere.

- Vi er en by - ikke en krigssone, sier Faxon.

Mange av innbyggerne i Newtown er vant til lyden av skyting, men i det siste har de blitt rapportert flere og flere tilfeller av automatvåpen og eksplosjoner som har rystet de nærliggende hjemmene.

Lærte sønnen å skyte Lørdag skrev Dagbladet at massemorderens mor, Nancy Lanza, lærte sønnene Adam (20) og Ryan (25) å bruke våpen. Nancy skal ha vært spesielt interessert i våpen, og blir av flere beskrevet som en våpensamler.

Dan Holmes, en tidligere venn av Nancy, sier til New York Post at hun ofte tok med sønnene på skytebanen. 

- Nancy var en entusiast, og såpass mye at hun ville videreføre hobbyen til barna, sier Holmes.

Adam drepte mora Nancy med hennes egne våpen, før han tok bilen hennes og kjørte til Sandy Hook barneskole der han gjennomførte den blodige massakren som etterlot 20 barn og seks voksenpersoner døde.

Klagde på vill skyting I dag skriver New York Times at flere av skuddvekslingene og eksplosjonene som ble klagd inn til politiet kom fra en skytebane ikke langt fra Lanzas hus.

Tidligere i år gikk Newtons politisjef, Michael Kehoe, til rådhuset for å få hjelp. Byen har en 20 år gammel lov som er rettet mot jegere, som sier at det ikke er lov til å skyte nærmere enn 500 meter fra bebodde områder, men Kehoe mener at loven er for uklar til å kunne brukes til å slå ned på vill skyting.

New York Times skriver at det i Newtown, i likhet med mange andre steder i USA, har vært et problem at skytevåpenentusiaster har plassert eksplosiver på målene. Eksplosivet heter Tannerite, og gir sjokkbølger og en høy lyd når den detoneres.

Ba om ny lov Faxon sier til The New York Times at han ba om en ny lov som ville gitt ytterligere restriksjoner på skyting, og krevd at alle våpnene som ville bli brukt ville blitt godkjent av det lokale politiet.  Ifølge Faxon var det stor politisk enighet i politikomiteen om lovforslaget — tre av de fem komitemedlemmene er republikanere.

- Jeg har jaktet i flere år, men politiet fikk klager på at folk skøyt både tidlig på morgen og sent på kvelden. Folk skøyt propantanker for å se dem eksplodere, forteller Faxon.

Lovforslaget ble for første gang diskutert på et bystyremøte 2. august. Nesten 60 personer kom til møte. Noen talte til fordel for de nye lovene, men mange var i mot.

Talte mot lovforslag Blant de som talte i mot lovforslaget var en representant fra the National Shooting Sports Foundation, som mente svømmeulykker var en større fare.

- Ingen privileger bør tas fra en generasjon, sa han.

I dag ønsker ikke National Shooting Sport Foundation å kommentere saken.

Neste gang loven ble diskutert, kom det en så stor gruppe mennesker at møtet måtte flyttes til en videregående skole. Nå var opposisjonen mye sterkere.

- En frihet - Dette er en frihet som aldri bør tas vekk, sa en kvinne. En annen kvinne sa : «lær barna å jakte, så trenger du aldri å jakte dine egne barn».

Dermed ble lovforslaget skrapet, skriver New Tork Times.

En av eier av en skytebane, Scott Ostrovsky, sier at han og vennene hans har skutt med automatgeværer i mer enn tolv år. Han sier det trygt og forsvarer også bruken av eksplosiver.

Nå advarer Ostrovsky om at gjøre våpnene til «syndebukker».  

- Våpnene er grunnen til at vi er frie i dette landet, og folk glemmer dette når en slik tragedie skjer, sier Ostrovsky.

- En pistol drepte ikke disse barna. En gal mann drepte disse barna.

DREPT: Fra øverst til venstre: Emilie Parker, James Mattioli, Chase Kowalski and Charlotte Bacon. I miften fra venstre: Olivia Engel, Grace McDonnell, Jesse Lewis and Noah Pozner. Nederst fra venstre: Jessica Rekos, Josephine Gay, Ana Marquez-Greene and Avielle Richman. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
DREPT: Fra øverst til venstre: Emilie Parker, James Mattioli, Chase Kowalski and Charlotte Bacon. I miften fra venstre: Olivia Engel, Grace McDonnell, Jesse Lewis and Noah Pozner. Nederst fra venstre: Jessica Rekos, Josephine Gay, Ana Marquez-Greene and Avielle Richman. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer