Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Våpnene er ladd og klare

Irans skjebne kan ligge i president Trumps hender, frykter forsvarsekspert. Selv skriver presidenten at våpnene deres er ladd og klare i et harmdirrende Twitter-innlegg.

KONFLIKT: Lørdag ble Saudi-Arabias viktigste oljefelt angrepet. Like etter startet beskyldningene mot Iran å komme. Video: AP. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

«Saudi-Arabias oljeproduksjon ble angrepet. Vi har grunn til å tro at vi vet hvem som er skyldig. Våpnene våre er ladd og klare, men vi venter på å høre fra kongedømmet om hvem de mener at står bak angrepet, og under hvilke vilkår vi skal gå fram!»

Slik uttrykker president Donald Trump seg på Twitter etter droneangrepet som rammet et oljefelt og et prosesseringsanlegg i Saudi-Arabia.

Leder for Irans revolusjonsgarde, Amirali Hajizadeh, advarer USA om at Iran er klare for en «fullverdig krig».

- Alle bør vite at amerikanske baser og hangarskip innen en distanse på opptil 2000 kilometer fra Iran, befinner seg innen rekkevidde for våre missiler, sier han ifølge The Guardian.

Det har vært foreslått et møte mellom Trump og Irans president Hassan Rouhani i New York seinere i september. Dette virker presidenten å være skeptisk til.

«De falske mediene melder at jeg er villig til å møte med Iran uten noen krav. Dette er feil», skriver han.

Droneangrepet

Natt til lørdag ble et oljefelt og et prosesseringsanlegg i Saudi-Arabia rammet av et droneangrep. Som følge av angrepet har Saudi-Arabia opplevd stans i deler av oljeproduksjonen, noe som har fått oljeprisen til å gå i taket.

Houthi-opprørerne i nabolandet Jemen har tatt på seg ansvaret. Den forklaringen setter ikke president Donald Trump eller utenriksminister Mike Pompeo sin lit til.

- Iran har nå angrepet verdens energiforsyning. Det er ingen bevis på at angrepene kommer fra Jemen, uttalte sistnevnte kort tid etter at droneangrepene var gjennomført.

Irans utenriksminister, Javad Zarif, raser over Pompeos anklager.

- Slike nytteløse og blinde anklager og beskyldninger er uforståelige og meningsløse.

- Etter å ha mislyktes med sin strategi om å legge maksimalt press på oss, endrer de nå sin strategi til å spre maksimalt med løgner, uttaler utenriksministeren.

I Trumps hender

Orlogskaptein og leder for mediegruppa ved Forsvarets høgskole, Thomas Slensvik, beskriver situasjonen som vanskelig og anspent. En motreaksjon på lørdagens angrep kan være neste skritt fra USAs side. Dermed kan Irans skjebne ligge i Trumps hender.

- Det er ikke mer å hente på sanksjonssida for USA. Da står man igjen med mulig økt patruljering, for eksempel i form av mer luftvern i området. I verste fall kan man få et begrenset militært angrep i form av en straffeaksjon mot fabrikker eller installasjoner som lager droner.

- Det er ikke det mest sannsynlige, men samtidig er det ikke så mange andre virkemidler man har nå, sier Slensvik.

Dersom USA velger å gå til angrep mot Iran, vil ringvirkningene kunne være store, ifølge orlogskapteinen. Motangrep mot skipstrafikk eller andre amerikanske installasjoner kan følge.

- Da kan det eskalere fort, og det er bare Trump som vet hva som nå skjer, mener Slensvik.

ANGREPET: Et droneangrep har satt et stort oljeprosesseringsanlegg og et oljefelt i Saudi-Arabia i brann.Video: AP Vis mer

Oljeprisen i været

Natt til mandag skjøt oljeprisen fart. Prisen for et fat nordsjøolje var i overkant av 67 dollar. Det er en økning på 12 prosent.

På det meste var økningen 19,5 prosent, før den falt noe tilbake.

For å møte etterspørselen for olje etter angrepet som rammet Saudi-Arabias oljeproduksjon, har president Donald Trump åpnet for å bruke USAs oljereserver, melder NTB.

- Plenty med olje, skriver Trump på Twitter.

Oljeanalytiker hos Raymond James, Pavel Molchanov, omtaler situasjonen som ekstraordinær.

- En forstyrrelse av oljeforsyningen på det nivået vi ser nå, har ikke funnet sted på flere tiår, sier han til Washington Post.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling