Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Våpnene hans ble kjøpt helt lovlig

Politiet sliter fortsatt med å ta seg inn i leiligheten til skytedesperadoen i Colorado.

DYPT PREGET: Guvernør i Colorado, John Hickenlooper, og politisjef i Aurora, Daniel Oates, var tydelig preget av massakren i Aurora, forstaden utenfor Denver. I natt norsk tid møtte de pressen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
DYPT PREGET: Guvernør i Colorado, John Hickenlooper, og politisjef i Aurora, Daniel Oates, var tydelig preget av massakren i Aurora, forstaden utenfor Denver. I natt norsk tid møtte de pressen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AURORA, COLORADO (Dagbladet): Til sammen ble 70 mennesker skutt da James Eagen Holmes (24) begynte å skyte rundt seg inne i en kinosal i Aurora utenfor Denver under premieren på den siste Batman-filmen. 10 mennesker døde inne i kinosalen, mens to døde på sykehuset. Natt til i dag norsk tid, befant fortsatt 30 personer seg på sykehus, og for 11 er tilstanden kritisk, opplyser politiet i Aurora.

Både guvernør i Colorado, John Hickenlooper, og politisjef i Aurora, Daniel Oates, var begge tydelig slitne og dypt preget da de møtte Dagbladet og presse fra USA og resten av verden natt til i dag norsk tid.

- Jeg er stolt av innsatsen til politifolkene, er alt Oates klarer å si før stemmen brister og han får tårer i øynene.

Politiet i Aurora har satset på å ha mye politi i gatene i sommer, og bare 90 sekunder etter at den første telefonen kom inn til nødsentralen om skytinga, var 25 politifolk på plass ved kinoen, som ligger tilknyttet et gigantisk kjøpesenter. De pågrep umiddelbart Holmes.

Lovlige våpen Diskusjonen om strengere våpenlover er allerede i full gang etter massakren.De siste to månedene skal Holmes ha kjøpt en automatrifle, to pistoler og en hagle i lokale våpenbutikker. I tillegg kjøpte han 6.000 patroner over internett.

- Slik jeg forstår det, ble alle våpen og ammunisjon kjøpt på lovlig vis, sier Oates.

Holmes skal også ha hatt på seg en skuddsikker vest og gassmaske da han ble pågrepet.

Det var under premieren på den nye Batman-filmen, «The Dark Knight Rises», at Holmes stormet inn i kinosalen, kledd i svart og med skuddsikker vest og gassmaske. Han skal først ha utløst to granater som røykla rommet. Deretter åpnet han ild. Politiet har inntil videre trappet opp sikkerheten på de fire andre kinoene i området som også viser filmen.

Politiet er foreløpig svært tilbakeholdne med å si noe om hva Holmes, som opprinnelig er fra Riverside i California, har foklart i avhør, og motivet hans framstår foreløpig som et mysterium. Alt som blir sagt fra politiet er at han frivillig sluttet på studiene ved University of Colorado for en måned siden. Inntil videre kommer heller ikke politisjef Oates til å frigi arrestasjonsbildet de tok av Holmes. Politiets bombegruppe ga i går opp å ta seg inn i leiligheten til Holmes fordi den skal være full av eksplosiver.

- Jeg har aldri sett noe liknende. Det er mange snubletråder og vaiere, krukker med veske og ammunisjon knyttet sammen. Vi vil tidligst ta oss inn i leiligheten i løpet av lørdagen, sier Oates.

SAMLET I SORG: Venninnene Robin Alam, Katie Gleadden, Darolyn Barber og Destiny Barber var noen av flere hundre som samlet seg for å dele sorgen i går. Foto:Ørjan F. Ellingvåg
SAMLET I SORG: Venninnene Robin Alam, Katie Gleadden, Darolyn Barber og Destiny Barber var noen av flere hundre som samlet seg for å dele sorgen i går. Foto:Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

I lokalsamfunnet samlet folk seg i går kveld i sorg.

- Landet står sammen - Etter denne meningsløse voldelige handlingen er det viktig at vi gjør alt vi kan for å støtte ofrene og deres pårørende tilbake til livet, sier Hickenlooper.

Flere ganger slet guvernøren tydelig med å finne ord for alt han følte.

- Hadde jeg fått mer søvn i natt, hadde jeg sikkert hatt et bedre vokabular, sa han og smilte matt.

Samtidig skrøt han av innsatsen til politiet og alle de andre som har trådt til etter massakren. Han fortalte også at han var blitt oppringt av president Barack Obama.

- Hele landet forstår at vi ikke kan godta denne typen handlinger. Vi må slå tilbake mot det. Det i øyeblikk som dette at vi ser samholdet og de virkelige kvaliteten i det amerikanske folk, sier Hickenlooper.

Tvers overfor kinoen hvor massakren skjedde, samlet flere hundre mennesker seg i går. Noen ba, andre tente lys eller la igjen små kosedyr. På en plakat som var stukket i bakken hadde noen skrevet «styrke» med store røde bokstaver.

ALLE SØRGER: Både store og små sørger etter skytingen i Colorado. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
ALLE SØRGER: Både store og små sørger etter skytingen i Colorado. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media