Våpnene kan redde freden

BELFAST (Dagbladet): Dag og natt utøves det nå meget hektisk politisk arbeid i Belfast, Dublin og London for å redde Nord-Irlands samlingsregjering og fredsavtalens framtid. Det eneste som synes å kunne redde den kritiske situasjonen er at IRA legger ei symbolsk kule på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Samlingsregjeringens framtid henger i en meget tynn tråd. Om den skal overleve må den irske republikanske hæren være villig til å vise betydelige framskritt. Dette handler om liv og død, sa den britiske statsministeren Tony Blair i Underhuset i går.

- Jeg vil at vi skal finne en løsning på den vanskelige situasjonen. Dette er den beste sjansen til fred vi har hatt noen gang, understreket statsministeren.

Tony Blair snakket i går på telefonen med sin irske kollega Bertie Ahern, og i dag vil de to møtes til krisesamtale.

Kollaps

Den britiske ministeren for Nord-Irland, Peter Mandelson, vil snakke i Underhuset i dag. Ministeren ønsker ikke å fortelle at samlingsregjeringen i Belfast blir suspendert, men det synes svært vanskelig å unngå at nettopp det kommer til å skje bare to måneder etter at den trådte i kraft.

Det historiske samarbeidet mellom republikanere og unionister i Nord-Irland kan dermed kollapse i løpet av dager.

Det hjelper ikke at IRA forsikrer at de ønsker fred og at deres våpen er tause. Unionistene og førsteminister David Trimble i Nord-Irlands samlingsregjering vil ha mer enn ord, de vil at organisasjonen skal begynne å handle for å vise at de mener alvor.

Trekker seg

- Unionistene hoppet. Republikanerne fulgte oss ikke. Nå hviler det et samfunnsansvar på Sinn Feins ledelse for å redde fredsavtalen. De evner å gjøre det, men gjør de det? spurte unionistleder David Trimble i Belfast Telegraph i går. Trimble står ved at han trekker seg som førsteminister om ikke IRA handler nå. Sinn Fein-leder Gerry Adams fastholder at partiet står ved sin del av avtalen. Det står ikke skrevet i langfredagsavtalen at noen våpen skal ligge på bordet per i dag.

- IRA kan ikke levere inn våpen under de omstendigheter som nå hersker, var Gerry Adams kommentar i går.

- Unionistene takler denne situasjonen som nå har oppstått på verst mulig måte.