Våpnene må bort

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Igjen har det skjedd en tragedie med bruk av AG-3-gevær fra Heimevernet. Og igjen har vi fått debatt om hva som kan gjøres for å hindre nye tragedier. Vi er redd debatten på nytt munner ut i at ingen ting blir gjort med de 80000 geværene med tilhørende ammunisjon som i dag er spredt rundt omkring i norske hjem. Men denne gangen må noen som har ansvar for den uholdbare situasjonen, sette foten ned og innse at det bare fins én løsning på problemet. Og det er å inndra våpnene og lagre de på et egnet og trygt sted, slik Heimevernets utstyr for øvrig er lagret.
  • De siste 15 åra er 23 personer drept med AG-3. Men HV-ledelsen og Forsvaret har hver gang tragediene har rammet, gjort forsøk på å hindre at våpnene blir inndratt. Sist vår avviste Stortinget et forslag om å utstyre våpnene med kammerlås, fordi det ikke er noen god og sikker løsning. I stedet ønsket Stortinget bedre kontroll med dem som skal ha slike våpen. Men ingen kontroller vil kunne fange opp alle personer som kan tenkes å misbruke et våpen. Det viser tragedien i Kongsvinger, der gjerningsmannen får de beste skussmål av alle som kjente ham.
  • Forsvaret hevder fortsatt at det er nødvendig å oppbevare våpnene hjemme av beredskapsmessige hensyn. Men kan det virkelig være tilfellet i vår tid? Det er bortimot utenkelig at en situasjon skulle oppstå der HV-folkene må rykke ut uten tid til å stille opp på en bestemt samlingsplass for å få utlevert våpen og annet utstyr. Det tilhører en annen tid. Derfor må Forsvaret ha andre motiver for å tviholde på våpnene rundt omkring i titusenvis hjem.
  • Disse våpnene er blitt symboler på en kultur og holdning i Forsvaret. Hver mann sitt våpen. En slik tradisjon skal knytte Forsvaret nærmest mulig folk flest. Men det er et tynt grunnlag å bygge forsvarsvilje på i vår tid. I dag står Forsvaret overfor helt andre oppgaver. Men det er åpenbart bare politikerne som kan innse alvoret og sette en stopper for denne våpenkulturen før den krever enda flere offer.