Våpnene sjekket ut av gamle saker

SØRUMSAND (Dagbladet): «Lillegutt» døpte den drapssiktede Lars Grønnerød (41) ett av våpnene som politiet mener ble brukt under drapene på Orderud gård. Det framgår blant annet av avhør. Det er også klart at de to drapsvåpnene ikke før er brukt ved drap i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ellers på det rene at de to mordvåpnene som brutalt drepte Anne Orderud Paust (47) og foreldrene Marie (84) og Kristian (80) natt til pinseaften, ikke tidligere brukt i forbindelse med drapssaker i Norge. Det viser en våpenteknisk analyse.

I går var det også klart at DNA-analysene av blodfunn på åstedet, som var bebudet i går, ikke er klare før tidligst mandag, ifølge politiet.

Forsvarerne for de trippeldrapssiktede forsikrer at klientene vil sove godt i helga, i hvert fall med tanke på utfallet av DNA-analysene.

Bakgrunnen for at politiet kan konstatere en negativt utfall av den våpentekniske DNA-analysen, er at teknikerne på Kripos har sammenliknet spor på hylser og prosjektiler fra åstedet med tilsvarende materiale de har i sine arkiver fra andre drapssaker.

Mordvåpenet

Kriminalteknikerne skal heller ikke ha klart å knytte de to håndvåpnene, en 38 kaliber-revolver og en 22 kaliber-pistol, til verken oppklarte eller uoppklarte kriminalsaker av mindre alvorlig karakter her i landet.

Mordvåpnene fra kårboligen fra Orderud er fortsatt ikke funnet.

Det er funnet i hvert fall et 20-tall kuler og tomhylser på åstedet, som alle er analysert med henblikk å kunne koble trippeldrapet opp mot tidligere forbrytelser.

Både prosjektiler og patroner får karakteristiske merker fra våpenet de skutt ut med. Dette er bakgrunnen for at våpenteknikerne kan gjennomføre sine mikroskopundersøkelser - og foreta sammenlikninger.

«Overdrept»

De tre som ble skutt i kårboligen på Orderud gård var såkalt overdrept, ifølge politiet. Uttrykket blir brukt fordi drapsmannen eller drapsmennene har brukt langt mer ammunisjon til å begå trippeldrapet enn det som er nødvendig.

Dette skulle samtidig gi politiet et godt utgangspunktet sett på bakgrunn av nettopp tekniske funn.

Sentralt står revolveren, kaliber 38, som Per Kristian Orderud i mars skal ha fått av Lars Grønnerød (41) i bytte mot en kaliber 22-pistol.

Lars Grønnerud sier han fikk revolveren, som han ga tilnavnet «Lillegutt», av en ukjent. Dette er en forklaring poliitet ikke fester umiddelbar tillit til.

41-åringen har for øvrig fortalt at hans inntrykk i forbindelse med den påståtte våpenoverleveringen på Orderud gård lille juleaften i fjor, var at Veronica og Per virket helt grønne i sin omgang med de to pistolene som Kristin skal ha kommet med.