Våpnet hengte seg opp under massakren

Reddet trolig menneskeliv.

SØRGER: : Folk i byen Aurora i Denver sørger over de døde søndag. Foto: AP Photo/Alex Brandon
SØRGER: : Folk i byen Aurora i Denver sørger over de døde søndag. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 24-årige James Holmes tok i bruk en halvautomatisk rifle da han åpnet ild i en kinosal i byen Aurora i Denver under en nattvisning av den nye Batman-filmen «The Dark Knight Rises». Det opplyser en anonym FBI politietterforsker overfor AP.

Dette er samme type våpen som Anders Behring Breivik brukte i sitt angrepet mot Utøya 22. juli i fjor.

Våpentrøbbel
Nå kommer det fram at Holmes, som drepte 12 personer og såret 58, fikk problemer med våpnet under massakren, skriver AP.

Dette tvang massemorderen til å bytte til et våpen med mindre ildkraft. Den anonyme politietterforskeren opplyser at det aktuelle våpnet som hengte seg opp hadde et tønnemagasin med plass til hundre skudd, og som ville vært i stand til å fyre av 50-60 skudd i minuttet.  

Bevisste handling
Gjerningsmannen, som blir beskrevet som en aspirerende forsker, skal ifølge politiet kalkulert ha planlagt skytingen samtidig som han gikk på et krevende doktorgradsprogram.

Holmes mottok blant annet leveranser i posten som myndighetene tror «rustet han til kamp», og ble brukt for å lage en bombefelle for politiet når de ankom stedet.

Leiligheten var full av eksplosiver og kjemikalier som var arrangert på en slik måte at det skulle drepe eventuelle personer som gikk inn.

Dan Oates, politisjef i Aurora, sier at det kan ta måneder å avgjøre hva som kan være motivet til gjerningsmannen, og at politiet samarbeider med atferdsanalytikere i FBI.

Det har også kommet frem at politiet har oppdaget en Batman-maske i leiligheten til Holmes etter at farlige stoffer ble fjernet, opplyser en kilde overfor AP.

Publiseringsstunt
Stephen Parton var blant de som overlevde skytingen.

- Folk begynte å skrike og det ble full panikk i salen. Jeg dukket ned med kompisen min og vi satt gjemt til skuddene endelig stoppet. Deretter reiste jeg meg og beveget meg med folkemassen mot den bakerste utgangen, forteller Parton fra sykesenga.

Flere av vitnene som befant seg i kinosalen forteller at de til å begynne med trodde det hele var en del av filmen, eller et slags publiseringsstunt.

- Helt knust
I går meldte den britiske avisa  Daily Telegraph at den unge moren Ashley Moser, som ble skutt i nakken og i magen, skal være «helt knust» etter at hun søndag kveld ble informert om at hennes seks år gamle datter Veronica Moser-Sullivan er blant ofrene i Colorado-massakren.

DRAPSMANNEN: James Holmes (24) drepte 12 og skadet 58. Foto: EPA/UNIVERSITY OF COLORADO HANDOUT EDITORIAL USE ONLY
DRAPSMANNEN: James Holmes (24) drepte 12 og skadet 58. Foto: EPA/UNIVERSITY OF COLORADO HANDOUT EDITORIAL USE ONLY Vis mer

Den unge moren var i tillegg gravid da hun ble skutt i magen. Til tross for at skuddene antakelig vil gjøre henne lam resten av livet, står det bra til med barnet i magen.

- Det er et mirakel, sier hennes bror til avisa.

Massakren i Aurora

• Skytingen fant sted under premieren på den nyeste Batman-filmen på en kino i Aurora, Colorado fredag 20. juli.  

• 12 personer ble drept og flere titalls andre såret.  

• Massakren er den alvorligste siden skytingen på Virginia Tech i april 2007.  

• Gjerningsmannen James Holmes hadde farget håret rødt og var utkledd som Jokeren, en av Batmans erkefiender.  

• Holmes hadde også plantet bomber og beholdere med brannfarlig væske i leiligheten. Bombene skulle utløses ved hjelp av snubletråder.  

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer