«Viking sky»-havariet:

Var 100 meter fra grunn: - Kunne gått veldig galt

Sjefen til losene om bord «Viking sky» berømmer sitt eget mannskap, men er klar på at de har vært «heldige».

DRAMATISK: Her er pilotens egne bilder fra den dramatiske redningsaksjonen fra «Viking Sky». Video: Hovedredningssentralen Sør-Norge Vis mer

Da cruiseskipet «Viking sky» i 14-tida lørdag sendte ut en mayday-melding fra Hustadvika, var været så ille at to redningsskøyter som skulle hjelpe de 1373 personene om bord, måtte snu av hensyn til egen sikkerhet.

Om bord for å bidra i farvannene i Møre og Romsdal, var to loser fra kystverket. På land hadde losoldermann Emil Heggelund - sjef for losene om bord «Viking sky» - jevnlig kontakt med mannskapet sitt.

Til NRK Nyhetsmorgen forteller han at havariet «kunne ha gått veldig galt».

- Ja, det kunne ha gått veldig galt da ankrene ikke tok tak og skipet drev mot land, sier Heggelund til Dagbladet, og legger til:

- Da de fikk kontroll, og ankrene tok tak, var skipet cirka 100 meter fra grunn. Det var kritisk. Jeg må få lov til å si at vi har vært veldig heldige.

25 til sykehus

Det var 1373 personer om bord skipet da motorene om bord stanset lørdag - 915 passasjerer og 482 besetningsmedlemmer.

Vis mer

Da krisen sto på, ble en rekke passasjerer evakuert fra skipet. I vinterstormen heiste redningshelikoptre opp én og én passasjer fra dekk, og fløy passasjerene i land. I løpet av lørdag kveld og natt til søndag, ble 470 personer evakuert.

25 personer har blitt behandlet ved sykehusene i Molde og Kristiansund. Søndag ettermiddag var tilstanden alvorlig én pasient. Totalt var sju personer fortsatt innlagt i Kristiansund, og seks personer innlagt i Molde.

Samtidig som dramaet om bord «Viking Sky»-skipet utspilte seg, mistet også lasteskipet «Hagland Captein» motorkraft og fikk slagside. Dette skipet befant seg i samme området, og ni personer om bord lasteskipet måtte hoppe i sjøen for å bli heist opp av redningshelikoptre.

HYLLER PILOTENE: Forfatter Leo Oterhals har skrevet mange bøker om norsk kysthistorie, og mener hendelsen med «Viking Sky» kunne endt med en katastrofe. Nå hyller han helikopterpilotene. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Fra land fulgte losoldermann Heggelund redningsaksjonen, og beskriver innsatsen og utfallet som «fantastisk».

Maskinen, ikke båten

Los-sjefen beskriver farvannet rundt og i Hustadvika som «ureint» og kaller det «et tøft havstykke».

- Men det var ikke noe uvanlig vær i området. Vinterstormene kommer inn fra nord om Stadt, men det er noe vi er vant til, sier Heggelund.

Han mener slike værforhold heller ikke er i veien for skipsfart.

- Det skal ikke være noen problemer med å gå med med sånne fartøy. Det gjøres daglig. Faktum er at situasjonen oppsto, ikke på grunn av båten, men på grunn av maskineriet, sier Heggelund.

«Travel»

Da dramaet sto på som verst, var Heggelund i jevnlig kontakt med sine loser om bord skipet.

- Det varierte litt. I en sånn anstrengt situasjon, må de får jobbe i fred. Kontakten kunne være alt fra hver halvtime, eller hver time, sier Heggelund, som hele tida satt og fulgte med på situasjonen.

- Det har vært travelt, det må være lov å si. Det er klart man blir litt spent, men min jobb i denne sammenhengen er å holde kontakt med losene for å se om de har noen behov. Og de har vært helt fantastiske.