Brannen i Notre-Dame

- Var 15-30 minutter unna total ødeleggelse

Det sto bare om minutter for å redde deler av Notre-Dame.

FLAMMEHAV: Notre-Dame sto i brann mandag kveld. Foto: AP Photo/Michel Euler
FLAMMEHAV: Notre-Dame sto i brann mandag kveld. Foto: AP Photo/Michel Euler Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

PARIS/OSLO (Dagbladet): Franske myndigheter har avslørt at Notre-Dame bare var 15-30 minutter unna total ødeleggelse, skriver The Guardian.

Svært dramatiske scener utspilte seg i den franske hovedstaden mandag, da det sto heftige flammer og røyk fra toppen av katedralen. Brannen spredte seg til flere deler av den ikoniske bygningen, og hovedspiret ble oppslukt av flammene og falt.

Politiet har tidligere sagt at de behandler brannen, som skal ha startet på loftet, som en ulykke. Brannvesenet klarte etter 15 timers arbeid å redde kirka fra total ødeleggelse.

Det ble også meldt at brannen spredte seg til de ikoniske tårnene i fronten på katedralen. Ifølge The Guardian risikerte brannmannskapene livet for å redde disse.

SE TV: Dagbladet er på plass i Paris, der det brøt ut den brann i Notre-Dame-katedralen mandag kveld. Ifølge brannmannskapene skal heten under brannen ha nådd 800 grader celsius. Eksperter må nå undersøke skadene etter brannen, men også skadene som er kommet etter de store mengdene med vann som ble pøst inn i katedralen under slukkingsarbeidet. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

30 avhørt

Ifølge Sky News melder en representant for rettsvesenet i Paris at omtrent 30 personer er avhørt etter brannen i Notre-Dame.

De fleste av dem skal ha jobbet med bygningsarbeidene i katedralen.

Ifølge ham skal brannalarmen i Notre-Dame ha gått to ganger mandag - og da brannvesenet sjekket den første gangen, gikk de opp på taket, uten å se noe. Den andre gangen var det altså for seint, og bygget sto i flammer.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, lover at kirken skal bygges opp igjen. Han omtalte mandag kveld brannen som en nasjonal krise.

- Det som har skjedd i kveld er åpenbart et fryktelig drama. Redningsmannskaper kjempet mot flammene med ekstremt mot, profesjonalitet og bestemthet. Jeg ønsker å takke dem på vegne av hele landet. Dette er historien vår, og den brenner, sier Macron.

Gjenreisningsplan

Ved 10-tida tirsdag formiddag opplyste brannvesenet i den franske hovedstaden at brannen i Notre-Dame var fullstendig slukket, 15 timer etter at alarmen gikk. Man har fryktet at flere verdifulle kunstverk og relikvier var gått tapt i flammene.

Fader Jean-Marc Fournier, presten til Paris' brannvesen, har fortalt at han løp inn i den brennende kirka for å redde det hellig sakramentet og tornekrona, skriver flere medier. Nå hylles han som en helt.

Franske ministre er i gang med å forberede en gjenreisningsplan etter brannen i Notre-Dame.

400 brannmenn kjempet i natt mot flammene som slukte taket i katedralen. Taket besto av hundrevis av eikebjelker med en lengde på over hundre meter. Eikebjelkene stammer fra det 13 århundre og er kjent som «le forêt» (skogen).

Ifølge brannmannskapene skal heten under brannen ha nådd 800 grader celsius. Eksperter må nå undersøke skadene etter brannen, men også skadene som er kommet etter de store mengdene med vann som ble pøst inn i katedralen under slukkingsarbeidet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer