Var 15 minutter fra katastrofe

Hadde man igangsatt nedkjøling av de brennende propanvognene på Lillestrøm stasjon bare minutter seinere, ville byen blitt rammet av et inferno som ville tatt livet av alle hele Lillestrøms befolkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På dette tidspunktet hadde politiet ennå ikke begynt evakuering av innbyggerne på Lillestrøm.

I dag vil leder Vibecke Groth i regjeringskommisjonen som har gransket ulykken, framlegge sin rapport. Den vil få det til å gå kaldt nedover ryggen på Lillestrøms befolkning. Nå får de vite hvor nær de var en total katastrofe.

En teknisk rapport Groth-kommisjonen bruker i sin etterforskning, mener kjølingen av gasstankene var det som hindret katastrofen. Var ikke det blitt gjort, hadde konsekvensene blitt formidable.

Ulykken, der et godstog uten bremser kolliderte med et parkert godstog, skjedde klokka 01.02 den 5. april i fjor. Brannen i de lekke gasstankene startet fem minutter etter. Brannvesenet startet nedkjøling av vognene kl. 03.11 ved å pøse på vann. Hadde dette skjedd noen minutter seinere, ville Lillestrøm eksplodert.

Etter det Dagbladet får opplyst, var propantankene i ferd med å smelte, og katastrofen kunne være så kort som 15 minutter unna.

Ny krise

På dette tidspunkt var ingen evakuert. Selv om faren for eksplosjon var overhengende helt til tankene var tømt mandag, oppsto det en ny krise klokka 12.35 den 6. april: Da stoppet vanntilførselen til vognavkjølingen, og temperaturen steg. Brannfolkene kviet seg for å gå fram for å sette på kjølingen igjen, men gikk på ny inn og reddet situasjonen.

Hadde kjølingen ikke blitt satt på, ville det oppstått en såkalt BLEVE-eksplosjon, en brannball med enorm varmeenergi. Eksplosjonen ville trolig vart 10- 15 sekunder. Alle som var utendørs innenfor en radius av 400 meter, ville omkommet.

Det som virkelig reddet Lillestrøm, var vinteren. Det kalde været holdt temperaturen på gassen lav i utgangspunktet. Hadde ulykken skjedd på sommeren, er det ikke usannsynlig at ingen kunne hindret katastrofe.

God evakuering

I granskningen har det og blitt vurdert om evakueringen av Lillestrøm var omfattende nok. Ekspertene regjeringskommisjonen støtter seg på, skal etter alt å dømme konkludere med at evakueringen var tilstrekkelig.

Brannmester Arne Vold på Nedre Romerike brannvesen, og hans eksperter, blir heltene som reddet Lillestrøm. Han satte på kjølingen i tide, og beordret en evakuering som sikret innbyggerne.

- Det var en formidabel psykisk påkjenning for brannvesenets mannskaper, og på et tidspunkt kviet de seg for å gå inn til vognene. Men de stilte opp. Vi holdt på i fem døgn, og det var mange som var slitne, sier Arne Vold.

NÆR KATASTROFE: Hadde brannvesenet ventet 15 minutter med å sette på kjøling av de brennende propantankene på Lillestrøm stasjon, ville katastrofen krevd mange menneskeliv.