-  Var aggressiv og innesluttet

På begynnelsen av 1990-tallet var den siktede 40-åringen aktiv i det somaliske miljøet og svært musikkinteressert. Men så ble han gradvis ble mer aggressiv og innesluttet, forteller venner av mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siktede 40-åringen kom alene fra Somalia til Norge i begynnelsen av 1988 som asylsøker, og ble norsk statsborger i 1998. Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, var den siktede 40-åringen en annen mann på begynnelsen av 1990-tallet.

- Han var så aktiv. Han arrangerte blant annet feiring av den somaliske nasjonaldagen 18. mai. Han hadde mange norske venner, sier en kilde.

40-åringen var også aktiv i Røde Kors. Men i perioden 1997- 98 var det slutt på siktedes forholdsvis normale tilværelse, ifølge kilden.

- Han hadde stemmer i hodet. Han snakket om at det var en annen person som satt ved siden av ham og ba ham gjøre ting. Han ble ustabil og isolert.

- Hva er det som har skjedd med ham de siste åra?

- Vi vet ikke hva som skjedde, annet enn at han plutselig ble veldig syk.

Ga ut singel

40-åringen skal ha vært svært musikkinteressert. En av dem som kjenner ham, er vokalisten Ahmed Noor. Han har spilt sammen med 40-åringen i et band fra 2001. 40-åringen skal ifølge kilder Dagbladet har snakket med, også ha utgitt en singel og en CD.

- Vi møttes i 2001. Da hadde han allerede gitt ut en singel, ikke på noe selskap tror jeg, men på eget initiativ, forteller Ahmed Noor.

- Han var god på bassgitar og hadde en veldig fin sangstemme. Han brukte mye tid på musikken, men det var vanskelig å samarbeide med ham. Han var nervøs og aggressiv. Til slutt kunne vi ikke ha ham med i bandet lenger. Men jeg vet at han bodde alene og at han tenkte mye på slekta si i Somalia, sier Noor. Han er opprørt over tragedien.

- Jeg kan ikke bedømme om han var syk. Men han var mye sint. Jeg er selvsagt veldig opprørt over det som har skjedd. Hvis han har gjort det, er det ille, men jeg håper jo at drapsmannen er en jeg ikke kjenner, sier Ahmed Noor. Said Farah, nestleder i Somalisk Velferdsforening, kom til Norge omtrent samtidig som 40-åringen.

- Sterk og stolt

- Da jeg kjente ham, gikk han som oftest i dress. Han var en sterk og stolt person. Han spilte gitar i et band og han drev med boksing. Men han ble aldri med de andre ut på noe. Han var nok ikke så sosial og holdt seg for det meste for seg selv. Han gikk alltid hjem etter øvelse. Jeg så ham ofte på gata med en gitar eller en gymbag, forteller Farah.

- Veldig aggressiv

Det siste året forteller kildene Dagbladet har snakket med, at 40-åringen ble mer og mer ustabil. - Han kom lett i krangel med folk, han var veldig aggressiv. Han virket uberegnelig. Han spurte og spurte uten å høre på svaret. Praten gikk i ett, sier en kilde.

- I tida før drapet var han helt borte vekk. Det gikk ikke an å føre en samtale med ham.

- Det er rart at han ble sluppet ut fra psykiatrisk behandling nå, sykehuset må ha feilvurdert situasjonen, mener kilden.40-åringen har to små barn og en ekskjæreste som bor i Norge.

ENDRET OPPFØRSEL: Tirsdag ble den 40 år gamle mannen med somalisk bakgrunn drapsmann. Han knivstakk seks personer på Oslo-trikken, hvorav en ung mann døde. De som kjenner ham, vet ikke hva som er grunnen til at han plutselig forandret seg.