- Var alene om drapet

Svensk politi mener at en 26-årig kvinne i menigheten alene kan ha stått bak drapet på kona til den opprinnelige norske pastoren Helge Fossmo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KNUTBY/UPPSALA (Dagbladet): Hun skal også stå bak den mislykkede henrettelsen av en 30-årig nabo.

I går kveld ble den pågrepne kvinnen transportert fra farens hjem i Småland, der hun ble pågrepet, og kjørt til politihuset i Uppsala hvor hun satt i avhør fra klokka 21.00 til 22.15 i går.

Hun er foreløpig bare siktet for medvirkning til drap og drapsforsøk, mens svensk politi og påtalemyndighet så langt ikke har noen andre mistenkte.

- Vi jakter i alle fall ikke på noen identifisert skytter. Vi utelukker ikke at den pågrepne selv kan ha løsnet skuddene, sier Eva Lundström ved Uppsala-politiet til Dagbladet og Expressen.

Lundström ville i går kveld ikke kommentere hva som førte til at kvinnen ble siktet og deretter pågrepet, flere mil sør for åstedet.

Men politikilder opplyser at fotsporene som fører bort fra huset til den skadde 30-åringen, har størrelse 37-38. Det gir politiet grunn til å tro at en kvinne har avfyrt skuddene.

Dessuten finnes det ingen merker etter innbrudd på hverken vinduer eller dører.

- Derfor tror vi morderen har tatt seg inn med nøkkel, sier kriminaltekniker Göran Jacobsson ved Uppsala-politiet.

Slo med hammer

Men det er åpenbart at en episode fra 8. november i fjor har utløst politiets interesse for kvinnen. 26-åringen hadde bodd i samme hus som familien Fossmo i to år, da hun i et anfall av sjalusi skal ha slått Alexandra Fossmo (23) i hodet med en hammer.

Grytidlig lørdag morgen ble Helge Fossmos unge kone funnet drept mens hun sov i sin seng, skutt med minst to skudd.

- Drapet bar preg av å være en ren henrettelse, sier en politikilde til Dagbladet og Expressen.

Helge Fossmo, som er pastor i pinsemenigheten i Knutby, mistet dermed sin andre kone på fire år under ytterst dramatiske omstendigheter.

Pastorens første kone, og mor til hans tre barn, omkom i desember 1999 da hun fikk bakhodet knust etter et fall i badekaret i samme villa.

Mistenkelig dødsfall

Politiet etterforsket saken som et mistenkelig dødsfall, ikke minst fordi Helen Fossmo var fullt påkledd da hun ble funnet i badekaret. Men forholdet ble henlagt som en ulykke.

Helge Fossmo ville ikke gi noe intervju i går. Han og barna på fire, sju og åtte år oppholdt seg i hele går i nabohuset - der et annet medlem av den lukkede pinsemenigheten bor. Utover kvelden strømmet familie og venner fra menigheten til huset.

Dagbladet forsøkte å komme i kontakt med Helge Fossmo. Men vennen Patrik Waldau, som er gift med den drepte Alexandras søster, åpnet døra og snakket litt.

- Helge er her, og barna er her. Jeg ber om respekt for at Helge vil ha fred. Han har fulgt med på hvordan denne tragiske saken er blitt presentert i nettavisene. Det er vel unødvendig å si at han er skuffet over de koblingene som gjøres til hans første kones dødsfall. Det er åpenbart at disse to sakene ikke har noe med hverandre å gjøre, sier Waldau.

Kule i hodet

I all sin gru vokste i går detaljene om drapet, som var nøyaktig én millimeter fra å bli et dobbeltdrap, fram.

Først ble 30-åringen skutt. Han lå og sov da han skal ha våknet av at en inntrenger befant seg i rommet.

Han reiste seg opp fra senga, og ble da øyeblikkelig skutt to ganger av en maskert gjerningsperson. Et av skuddene knuste kjeven hans, og kula ble sittende fast i hodet. Fordi kula ble sittende fast med en klaring på én millimeter til halspulsåren, må 30-åringen leve resten av livet med kula i hodet.

- En millimeter til, og mannen hadde vært død i dag, sier legene som opererte ham.

Det andre skuddet gikk tvers gjennom kroppen hans, mellom to ribbein, i hjertehøyde.

Sykehuset som opererte 30-åringen, har ikke sett sånn flaks på over 20 år.

Til tross for sin tilstand, klarte 30-åringen å ringe både politi og sin gode venn og nabo, Helge Fossmo.

To skudd

Han klarte også å si at han trodde inntrengeren var en maskert mannsperson.

Mens Helge Fossmo hjalp sin kritisk skadde nabo, tok gjerningspersonen seg inn i Fossmos hus. Der gikk han eller hun til soverommet, der Alexandra Fossmo lå og sov. Hun ble skutt minst to ganger fra kort hold, og døde mens hun sov.

Ingen tomhylser ble funnet på åstedet. Det kan tyde på at morderen brukte en revolver. En kvinne fra et annet nabohus, også hun i pinsemenigheten, skulle si fra til Alexandra Fossmo om at mannen hennes var reist på sykehus med den skadde 30-åringen, da hun oppdaget at også Alexandra var skutt.

Sjalusiteori

Svensk politi går langt i å antyde at sjalusi kan være motiv for drapshandlingen. Etter hammerslaget i november i fjor måtte barnepasseren og hybelboeren forlate familien som hadde tatt seg av henne etter skilsmissen fra et annet pinsemenighetsmedlem i Knutby.

Etter hammerslaget reiste 26-åringen hjem til faren i Småland.

Politiet vet at kvinnen har tilbrakt de siste dagene i Uppsala-distriktet, og at hun dermed hadde anledning til å utføre drapet.

Rett før hun reiste fra Småland i forrige uke, skal hun ha sagt at hun skulle til Uppsala for å melde seg for arbeidsformidlingen der.

FLUKTRUTA: Politiet tror morderen flyktet til fots over jordene, over fylkesvei 282, langs skogkanten og ytterligere 100 meter inn i skogen til en ventende fluktbil. En hundefører fulgte sporet lørdag morgen.