Var amerikanerne passive vitner til drap?

Tusenvis av Taliban-soldater ble presset inn i hermetisk lukkede containere for å dø langsomt. En irsk dokumentarregissør har lenge samlet beviser, og nå beskylder han amerikanske soldater for å ha hjulpet drapsmennene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle parter i Afghanistan beskyldes for å ha deltatt i krigsforbrytelser. Etter hvert som Nordalliansens soldater tok skanse etter skanse, kom skrekkhistoriene om hvordan noen hevnet seg på krigsfangene.

Fotografen Tyler Hicks var øyenvitne til drapet på en krigsfange. Den vettskremte og sårede mannen ble trukket avgårde etter beina av Nordalliansens soldater, som mishandlet mannen til blodet rant. Deretter trakk de buksene av mannen for å ydmyke ham. Til slutt slår en av soldatene mannen i hodet med en granatkaster, en annen slår ham med et gevær og til slutt blir han nådeløst henrettet med flere skudd.

Hicks kunne ikke stoppe drapet, men tok bildene som gikk verden rundt som bevis på krigsforbrytelser.

Kvalt i containere

En av de mest omtalte krigsforbrytelsene skjedde etter at Nordalliansen, under ledelse av general Abdul Rashid Dostum, hadde tatt mange Taliban-soldater til fange. Men fangene ble ikke behandlet som krigsfanger. Fangevokterne presset mennene inn i lufttette containere. Deretter ble containerne lukket slik at fangene ble kvalt. Sjåfører som ville hjelpe fangene, skal ha fått bank, og et vitne så at rundt tusen lik ble hentet ut av containerne og lagt i en massegrav. Overlevende ble skutt.

Til sammen kan mellom 3000 og 8000 fanger ha blitt mishandlet og drept på denne måten, skriver det tyske magasinet Spiegel.

For å undersøke påstandene, gravde FN frem flere lik fra massegravene i ørkenen i Dasht-i-Laili vest for Mazar-i-Scharif. Likene hadde ikke ytre tegn på mishandling, og mye tyder på at mennene døde av kvelning.

General Dostum nekter for at han står bak forbrytelsen, og amerikanske soldater sier at de ikke visste noe om forbrytelsene som de allierte Nordallianse-soldatene skal ha begått.

Var amerikanerne vitner?

Men en irsk filmregissør hevder noe annet: I morgen sender den tyske tv-kanalen ARD dokumentarfilmen til James Doran. I filmen hevder Doran at amerikanske soldater slett ikke var uvitende om drapene. Tvert i mot skal amerikanske soldater ha vært vitne til torturen og massedrapene - uten å gripe inn.

James Doran er en erfaren og prisbelønt krigsreporter som blant annet har produsert mange programmer for BBC. Doran har flere ganger befunnet seg i første linje under kamper.

Rett etter at drapene ble begått, var Doran i Kunduz. Andre vestlige journalister dro fra området etter hvert som kampene flyttet seg, men Doran valgte å bli. Derfor var han den første vestlige journalisten som så levningene etter ofrene - klær og benrester i ørkenen. Fordi han ble i Kunduz, traff han mange vitner som fortalte den samme historien: At Taliban-soldater var blitt mishandlet og drept av Nordalliansens menn.

I Dorans film vises hvordan Taliban-soldatene som overga seg ved Kunduz, blir stuet sammen på lasteplan og kjørt avgårde.

Langs veien står amerikanske soldater. General Dostam går alltid rundt med to amerikanske spesialsoldater som voktere mot eventuelle attentatforsøk. Andre bilder viser amerikanske soldater på fengselsmurene rundt fangeleirer. Til slutt er amerikanerne med på å plukke ut krigsfanger som skal sendes til Cuba.

Til sammen gir bildene inntrykk av at amerikanske soldater er overalt der Nordalliansens soldater er.

Avvises av USA

Vitner sier at amerikanske soldater sto ved siden av og så på mens fangene ble tvunget inn i de tette containerne. Blant vitnene er lastebilsjåfører, kommandanter fra Nordalliansen og andre av Dostams soldater. Flere av dem er villige til å gjenta påstandene for en granskingskommisjon.

Men de siste bildebevisene mangler: Doran har ikke fått tak i bilder som viser amerikanerne ved containerne eller med de døde.

- Min film viser ansvarskjeden, sier filmregissøren til Spiegel.

Det er velkjent at vitner til krigsforbrytelser i Afghanistan har blitt straffet, og mange har forsvunnet. Nå ber tyske rikspolitikere FN i Afghanistan om å gi øyenvitnene i filmen beskyttelse mot hevnaksjoner.

I USA møtes påstandene med avvisning.

- Våre folk var ikke her, så ingenting og visste ingenting i tilfelle dette virkelig har skjedd, lød den første kommentaren fra Pentagons informasjonsleder Dave Lapan. Etter hvert har amerikanerne medgitt at det var amerikanske soldater i området.

Men ingen har verken hørt, sett eller visst noe om massemordene.

HENRETTES:</B> Bildene av den hjelpeløse Taliban-soldaten som forstår at han skal dø, gikk verden rundt.
Nordalliansens menn mishandlet ham til døde.