SKREKK-OPPLEVELSER: Skattejegeren som satte arkeologene på sporet av Midnight Terror Cave kunne fort ha endt sine dager blant beina til dem som for over tusen år siden led en uhyggelig skjebne i denne grotta i Belize. Foto: California State University
SKREKK-OPPLEVELSER: Skattejegeren som satte arkeologene på sporet av Midnight Terror Cave kunne fort ha endt sine dager blant beina til dem som for over tusen år siden led en uhyggelig skjebne i denne grotta i Belize. Foto: California State UniversityVis mer

Var barna som endte i denne maya-grotta ofre for menneskehandel?

Sjokkerende teori om Midnight Terror Cave i Belize.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skattejegeren som satte arkeologene på sporet av Midnight Terror Cave kunne fort ha endt sine dager blant beina til dem som for over tusen år siden led en uhyggelig skjebne i denne grotta i Belize.

De ville skrikene hans fikk en sen desemberkveld i 2006 en bonde fra kirkesamfunnet menonittene, som befolker området omkring grotta, til å rykke ut til unnsetning. Bonden ble firt ned de 20 stupbratte meterne fra inngangen, og fant skattejegeren liggende forslått blant tusenvis av eldgamle beinrester.

9000 bein Ifølge Collectors Weekly var det bonden som døpte grotta «Midnight Terror Cave» - et enda mer treffende navn enn det han kunne vite.

Året etter fortalte daværende direktør ved Institutt for arkeologi i Belize, Dr. Jaime Awe, antropologiprofessoren James Brady om den «nye» grotta.

REGNGUDEN CHAAK: En stor del av beina funnet i Midnight Terror Cave kommer fra barn som forskerne tror har blitt ofret til regnguden Chaak. Foto: California State University
REGNGUDEN CHAAK: En stor del av beina funnet i Midnight Terror Cave kommer fra barn som forskerne tror har blitt ofret til regnguden Chaak. Foto: California State University Vis mer

Brady er en av verdens fremste eksperter på den klassiske perioden av maya-kulturen i Mellom-Amerika (250-900 e. Kr.), og behøvde ikke lang tid på å takke ja til invitasjonen om å utforske grotta. Han og hans studenter ved California State University satte i gang et tre år langt utgravningssprosjekt.

- Det vi fant var en stor samling av menneskelig skjelettmateriale, rundt 9000 bein, sier Brady til Washington Post.

Regnguden Chaak Professoren tror det er den største beinsamlingen som har blitt funnet i ei maya-grotte.

En av studentene som har forsket på materialet, Crystal L. Kieffer, skriver ifølge Daily Mail at mange av beina har kuttmerker og skader fra stump vold, og blå fargepigmenter. Ifølge svenske Illustrerad vetenskap ble personer som ble ofret til regnguden Chaak ofte malt med blått.

ENORM GROTTE: Personen midt på bildet nederst viser grottas dimiensjoner. Foto: California State University
ENORM GROTTE: Personen midt på bildet nederst viser grottas dimiensjoner. Foto: California State University Vis mer

Det at en stor del av beina i grotta kommer fra barn, kan ifølge Brady ha sammenheng med at det ofte var barn som ble ofret til regnguden. Det skal ha vært en serie lange tørkeperioder mot slutten av den klassiske Maya-kulturen.

- Hjerter skåret ut Ifølge Collectors Weekly viser avanserte analyser av strontium-isotoper at beinfunnene fra barn ikke kommer fra området omkring grotta, men fra opptil 30 mil unna. For drøyt tusen år siden var det en betydelig distanse.

«De unge ofrene ser ut til å ha blitt brakt til dette stedet fra så langt unna som 200 miles, (..) før de ble tatt dypt inn i jorda for å få sine bankende hjerter skåret ut fra brystene sine for å blidgjøre et ukjent antall sinte guder», skriver ukemagasinet.

Det er likevel ikke denne horrible menneskeofringen i seg selv som nå får internasjonale medier som Washington Post og Daily Mail til å ta opp tråden fra Collectors Weekly og skrive om Midnight Terror Cave, men et annet, grusomt fenomen.

- Menneskehandel med barn? Det at barna kom fra så langt unna som 30 mil, analyserer en av professor Bradys studenter, Samantha Lorenz, på denne måten:

- Ingen av dem er fra Belize, så det betyr at vi har denne befolkningen av barn som ble brakt dit fra mange miles unna med ofring som formål. Ble de tatt? Ble de solgt? Ble de frivillig gitt opp? Var de foreldreløse? Det er mange ulike ting vi må se på. Og fordi så mange av dem kom fra samme region, må vi se på om der fantes et handelsnettverk, i sin essens et nettverk for menneskehandel med barn, sier hun til Collectors Weekly.

- Annen kontekst Andre forskere, blant dem James Doyle ved Metropolitan Kunstmuseums avdeling for kunst fra Afrika, Oceania og Amerika, er skeptiske.

- Jeg vil nøle med å bruke moderne begreper, slik som «menneskehandel», om disse gamle ritualene, sier han til Collectors Weekly.

Doyle sier at konteksten er fullstendig annerledes og at vi bare kan gjette om hva som var motivet for at folk den gangen flyttet på seg.