Var bastet og bundet til Frp og Høyre

Sentrumspartiene kunne ikke tåle å bli tatt som løftebrytere. Derfor strandet samarbeidet med Ap om revidert budsjett. Nå må de vende seg til Høyre og Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrumspartiene prøvde i det lengste å få til en avtale med Ap, noe som ville vært en viktig seier for regjeringens blokkuavhengighetslinje. Etter det Dagbladet erfarer, ba Sp's parlamentariske leder Johan J. Jacobsen om time-out i sluttfasen for å gjøre et siste forsøk i sentrumsfamilien, uten å lykkes.

- Jeg er naturligvis skuffet. Vi hadde et oppriktig ønske om å nå fram til en løsning med Ap. Vi strakk oss langt, men når vi kom til det punkt at vi måtte bryte en avtale med Høyre og Frp fra i fjor høst, kunne vi ikke gå lenger, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.
- Sentrumspartiene skal være til å stole på. Også Ap må være tjent med forhandlingsmotparter som er troverdige, sier Bondevik etter at forhandlingene med Arbeiderpartiet brøt sammen ved 20.30-tida.

Ap krevde endringer i rederibeskatningen og fjerning av aksjerabattene.

Håper på Ap i høst

Bondevik sier at regjeringen ikke vil fjerne systemet for rederibeskatningen, som fungerer godt, og som LO også ønsker å beholde.

Han understreker at sentrumspartiene kom Ap i møte under forhandlingene med skatteskjerpelser for de rikeste.

- Vi er villige til å se på aksjerabattene for 1999-budsjettet, men vi kunne ikke bryte en avtale for 1998, sier Bondevik.

Bondevik mener det er nye muligheter for samarbeid med Ap til høsten.

Ap-leder Thorbjørn Jagland, som de siste dagene har fått demonstrert både vilje til å forhandle med sentrum og sentrumspartienes binding til Høyre og Frp, forklarer bruddet slik:

- I virkeligheten fikk vi ingenting på de punktene som var viktigst for oss. Økte aksjeinntekter er årsaken til de økte forskjellene blant folk. Derfor var det nødvendig å fjerne aksjerabattene.

Åpen dør

- Det var reell vilje til forhandlinger, men det viste seg at sentrumspartiene hadde bundet seg for mye til Høyre og Frp fra før, sier Jagland, som vil bli trodd på at han virkelig ønsket å få til en avtale med sentrumspartiene nå.

- Hvis de ikke kommer noen vei med Høyre og Frp, står døra åpen i Ap, sier Jagland.

Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss sier at Høyre er rede til å gå i forhandlinger, men gjør det klart at det ikke blir lettere å bli enig med Høyre enn med Ap.

Foss har følgende ironiske kommentar til Ap-lederens innsats de siste dagene:

- Thorbjørn Jagland har all ære av sin glimrende regi: Fra å hevde at regjeringens politikk er en trussel for hus og hjem til at han skal fjerne bomben under velferdsstaten ved å endre rederibeskatningen.
Frp's finanspolitiske talskvinne Siv Jensen er tilfreds med at sentrumspartiene har holdt seg til budsjettavtalene fra i høst og sier folk bør være glade for bruddet med Ap.

<B>BRØT:</B> Torbjørn Jagland fikk ikke nok skatteskjerpelser mot de aller rikeste, og brøt forhandlingene med sentrumspartiene.