Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
MANILA: Roman Trofimov var fanget på flyplassen i Filippinene på grunn av coronapandemien. Video: KameraOne. Reporter: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Coronaviruset:

Var coronafast i over 100 dager

Roman Trofimov sparte i et helt år for å kunne reise til Filippinene. Så ble grensene stengt, og i tre måneder ble han nektet å forlate flyplassen. Nå er han hjemme.

En mann bosatt i Estland, Roman Trofimov skal ha tilbrakt de siste tre månedene på flyplassen i Manila på Filippinene. Årsaken var at han ikke fikk lov til å forlate den coronastengte øya, skriver den estiske rikskringkasteren News ERR.

Trofimov skriver i et innlegg på sin egen Facebook-profil tirsdag kveld at han omsider sitter på flyet hjem til Tallinn, etter å ha vært innesperret i over 100 dager.

Sparte i et år

Det var i slutten av mars at Trofimov skulle fly fra Estland til Filippinene. Trofimov skal ha brukt et helt år på å spare opp nok penger til turen, ifølge den estiske kanalen.

Mannen reiste fra Estland den 12. mars, samme dagen som de estiske myndighetene stengte sine egne grenser. Den 15. mars landet Trofimov i Manila, tilsynelatende helt uvitende om at de filippinske myndighetene hadde gjort det samme.

Immigrasjonsmyndighetene på øya skal deretter ha nektet å slippe Trofimov inn i landet.

Han kunne heller ikke fly hjem til Estland fordi AirAsia, som i utgangspunktet skulle fly han hjem, skal ha konfiskert passet hans og stanset alle flyginger.

Trofimov, som skal ha oppholdstillatelse i Estland, men ikke er estisk statsborger, bønnfalt flere internasjonale medier på Facebook om hjelp til den hårete situasjonen. Han fortalte at han hadde vært innesperret i over 100 døgn, og at mangelen på sollys og frisk luft begynte å gå ut over helsa.

CORONAVIRUSET: Ifølge Fuji News Network har 224 nye coronatilfeller blitt rapportert i Tokyo, det høyeste antallet i løpet av ett døgn for storbyen. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Coronafast

Trofimov sa til News ERR mandag at han hadde vært i dialog med den estiske ambassaden på øya.

- Siden situasjonen er så ekstraordinær grunnet covid-19, var det ingen mulighet for å løse situasjonen, sa han.

Han sa videre at Turkish Airlines hadde tilbudt ham et sete tilbake til Estland, men at også de hadde kansellert flygingene sine.

Den estiske ambassaden i Tokyo skal ha tilbudt han en plass på et evakueringsfly til Amsterdam, men Trofimov måtte i så fall ha betalt billetten selv, sa han.

- Det hadde kostet meg 1500 euro. Det er penger jeg ikke har. Jeg ble bedt om å låne, men jeg ville ikke ta den risikoen fordi det ikke er garantert at jeg får forlate landet.

STILLE: Etter at Japans fornøyelsesparker har åpnet igjen, blir besøkende bedt om å ikke skrike på berg og dalbanene, dette for å unngå spredingen av coronaviruset. Vis mer

Sov på benker

Historien til Trofimov er med andre ord som tatt ut av en film, rettere sagt The Terminal fra 2004. Tom Hanks sin rollefigur, østeuropeiske Viktor Navorski, blir plutselig statsløs og får dermed ikke forlate flyplassen JFK i New York.

Ifølge Trofimov tilbrakte han de første nettene på flyplassens benker, før han fikk disponere et eget rom på flyplassen.

- Jeg får mat to ganger om dagen. Det er ingen medisinsk assistanse. Ingen å klage til. Det er bare vakter, ingen representanter fra flyplassen, sa Trofimov, som også skal ha ryggproblemer.

ADVARER: 239 forskere advarer WHO om luftsmittens betydning i spredningen av coronaviruset. Her fra utelivet i Oslo. Video/foto: CNN / NTB Scanpix / Dagbladet TV Vis mer

Hadde kontakt

Det estiske utenriksdepartementet opplyste overfor News ERR mandag at de var kjent med situasjonen til Trofimov og at de jobbet med å få mannen hjem til Estland.

- Den estiske ambassaden i Tokyo har vært i kontakt med filippinske myndigheter for å finne en løsning, sa en talsperson ved utenriksdepartementet, Leen Lindham, til News ERR.

- Personen har ikke tatt noen av de foreslåtte flygingene departementet eller konsulatet har tilbudt, og har også avslått et evakueringsfly hjem, sa Lindham.

Lindham understreker at Trofimov reiste da flere land erklærte unntakstilstand, samt at utenriksdepartementet hadde advart om at reisende kunne ende opp med å bli sittende fast i utlandet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!