Var daglig leder i kjempe- pyramide - innrømmer CV-juks

T5PC-topp Jonny Groth (55) ble direktør i offentlig eid prestisjefirma ved CV-juks og rein løgn. Nå angrer han.

BEKLAGER: Jonny Groth, tidligere daglig leder i T5PC Global Markets, har jukset med CVen for å få jobb. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BEKLAGER: Jonny Groth, tidligere daglig leder i T5PC Global Markets, har jukset med CVen for å få jobb. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KJELLER (Dagbladet): Da The 5 Percent Community-pyramiden (T5PC) begynte å skjelve i 2004, måtte daglig leder i T5PC Global Markets, Jonny Groth (55), finne seg ny jobb. T5PC gikk konkurs i november det året, Groth sluttet i august.

Han begynte i 2005 som direktør for inkubasjon og forretningsutvikling i det offentlig eide innovasjonsfirmaet Campus Kjeller.

Da han søkte, og fikk, jobben, oppga Jonny Groth opplysninger som Dagbladet nå kan avsløre at var rein løgn.

Dagbladet vet at i det i dokumentasjonen Groth har levert til Campus Kjeller sto at han hadde «Master of management fra BI Oslo, 1994-95» og også BI-utdannelse 1977-1981. I virkeligheten har Groth kun ett enkelt kurs ved BI, tatt i 1995. Kurset, som var i prosjektledelse, utgjør ti vekttall, fordelt på en prosjektoppgave og en eksamen.

Men dette var ikke første gang Jonny Groth fusket med CV'en.

Angrer Groth innrømmer at han også til en arbeidsgiver tidlig på 1980-tallet oppga den ikke-eksisterende BI-utdannelsen fra 77-81. Han ble da tatt på fersken. Nå angrer han bittert for å ha forledet en arbeidsgiver på ny.

- Jeg innrømmer at jeg har gjort en feil, sier Jonny Groth til Dagbladet.

EN BLØFF: Jonny Groth har utdanning fra BI, men ikke på langt nær så mye som han ga uttrykk for overfor Campus Kjeller. Skjermdump: Campus Kjeller
EN BLØFF: Jonny Groth har utdanning fra BI, men ikke på langt nær så mye som han ga uttrykk for overfor Campus Kjeller. Skjermdump: Campus Kjeller Vis mer

- Jobben jeg har gjort er det viktigste. Og jeg fikk ikke den på grunn av papirene, men for det jeg står for og det jeg kan få til. Det var en svært tøff periode etter at T5PC brøt sammen, og jeg har en familie å ta hensyn til, sier han.

I fjor fikk Groth en lønn på 840 874 kroner, men han sier han ikke føler han har utnyttet situasjonen på noen måte. Nå har arbeidsgiveren varslet at 55-åringen vil få sparken. Det var arbeidsoppgavene, ikke pengene, som var viktigst, hevder han.
 
Suksess Campus Kjeller holder til i et arkitekttegnet praktbygg - Kunnskapsbyens hus - i forskningsparken på Kjeller. Selskapet eies av Institutt for Energiteknikk, FFI, Akershus fylkeskommune, Statoil og det statseide gründerfirmaet SIVA, og har samarbeidet med både Statoil og Telenor.

- Vi har hatt en svært god utvikling. Jeg har selv vært ansvarlig for en rekke gründerselskaper, med Nicarnica, som lager kameraer for å kunne fly i tett aske, som det mest spennende, påpeker 55-åringen. Groth sier han var helt åpen om sin fortid i skandaleselskapet T5PC da han fikk jobb i det offentlig eide Campus Kjeller.

- Angrer du?

- Jeg beklager at jeg har gjort en feil, sier Jonny Groth.

Gjennom direktørjobben ble han også styremedlem i en lang rekke selskaper som var under Campus Kjellers vinger. Disse styrevervene regner han nå med at andre vil overta.

Varslet Dagbladet vet at det allerede for omkring fem måneder siden kom inn et tips til Campus Kjeller om at direktøren hadde jukset seg til jobb i selskapet. Da ble aldri Groths stillingsforhold rørt. I stedet blir saken nå hastebehandlet etter at Dagbladet tok kontakt.

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette, sier administrerende direktør i Campus Kjeller, Vidar Sannerhaugen, til Dagbladet.

PRESTISJEFIRMA: I dette bygget på Kjeller holder selskapet Groth ble ansatt i til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PRESTISJEFIRMA: I dette bygget på Kjeller holder selskapet Groth ble ansatt i til. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Men det er korrekt at dere ble varslet om dette allerede for fem måneder siden?

- For en stund siden fikk vi et hint om uregelmessigheter ved dette arbeidsforholdet, det er riktig. Men det var ikke så konkret som dette du henviste til.  

- Hvorfor ble det ikke gjort noe da?

- Det har vært oppe og i fokus, men det vi hørte da var ikke på langt nær så sterkt som det du kom med. Det var jo mange ting omkring T5PC som var åpent og tydelig, og ikke alltid lett å skille hva som var hva, sier Sannerhaugen.