Var David slem mot stakkars Goliat?

Det var egentlig veldig dårlig gjort av Det gamle testamentes David å slå i hjel filisterkjempen Goliat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stakkars Goliat led nemlig av en kjertelsykdom som gjorde ham ekstra sårbar for steinene fra Davids slynge, mener den israelske nevrologen Vladimir Berginer.

Duellen mellom den tapre unge David, som senere skulle bli konge av Israel, og giganten Goliat er blitt et symbol på den underlegnes seier over overmakten. Poeter, kunstnere og sportsjournalister blir aldri lei av å bruke dette symbolet.

- Det var et mirakel at en liten gjetergutt kunne overvinne Goliat i tvekampen, sier Berginer til nyhetsbyrået Reuters. -Men jeg tror jeg har funnet løsningen på mysteriet, Goliat må ha lidd av akromelagi, framholder professoren.

Akromelagi er en lidelse som siden den i forrige århundre først ble vitenskapelig beskrevet, ofte har vært satt i forbindelse med såkalt gigantiske. Lidelsen kan føre til uvanlig stor kroppsvekst, og Goliat var ifølge Bibelen omtrent tre meter høy.

Professor Berginer mener Goliat led av en langt fremskreden form for akromelagi, som førte til svulstdannelser i hodet. En av disse svulstene presset trolig på kjempens ene synsnerve, slik at han nesten ikke kunne se David da de to kjempet på liv og død, sier Berginer. (NTB)