Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Var der noen få minutter før de dro ut igjen

Serbiske innbruddstyver dro fra hus til hus og stjal gullsmykker, før de ble tatt av politispanere da de var ute og rekognoserte.

HADDE INNBRUDD: Halvor Hagen og kona ble rundstjålet for over 200 000 kroner av to innbruddstyver. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HADDE INNBRUDD: Halvor Hagen og kona ble rundstjålet for over 200 000 kroner av to innbruddstyver. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi tror at de bare var der noen få minutter før de dro ut igjen, sier Halvor Hagen.

23. november i fjor tok to serbiske menn seg inn i boligen hans på Eiksmarka i Bærum. Alarmen ble røsket ned fra veggen og tyvene klarte å finne smykker og verdisaker for omtrent 210 000 kroner, før de stakk av igjen.

- De hadde ikke rørt noe i første etasje, men gått rett opp på soverommet og tatt de aller fleste smykkene til kona mi, sier Hagen.

En uke seinere ble de to mennene pågrepet. Denne uken møtte de i Asker og Bærum tingrett, tiltalt for 18 boliginnbrudd i løpet av 17 dager på Østlandet. Som hos familien Hagen har de stort sett gått etter gull. Under enkelte av innbruddene fikk de med seg opp mot 450 000 kroner.

Effektive - De har vært veldig effektive. De har forflyttet seg over store områder og vært inne i flere boliger samme dag, sier politiadvokat Morten Stene i Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.

De to mennene hevder de kom til Norge for å jobbe. Men politiet mener det beslaglagte tjuvgodset og funnene på åstedene viser at mennene har drevet en svært profesjonell tyverivirksomhet.

- Det første innbruddet de er tiltalt for ble begått dagen etter at de kom til landet, sier Stene.

Omtrent samtidig som mennene kom til landet i november i fjor, opplevde politiet i Asker og Bærum plutselig kom en oppsving i boliginnbrudd, etter en rolig periode.

- Da måtte vi jobbe målretta for å få stoppa dem, sier Stene.

- Vi skulle ta dem 1. desember ble de to mennene pågrepet av sivile politispanere på Jar i Bærum.

- Det er ofte som å lete etter nåla i høystakken å finne de som operer på denne måten. Men vi hadde bestemt oss for at disse skulle vi ta, sier en av politispanerne som var med på pågripelsen til Dagbladet.

Sammen med makkeren stod han i en sivil bil i et boligområde på Jar da de oppdaget de to mennene.

- Vi så de kjørte sakte, nærmest snikende. Det så ikke ut som om de bodde der, det så mer ut som om de var ute og rekognoserte, sier spaneren.

Politiet fulgte med da de to mennene parkerte, og begynte å gå tilbake samme vei som de kom kjørende.

BESLAGLAGT: Politiet beslagla store mengder smykker som de ikke har klart å spore tilbake til konkrete innbrudd. Foto: Politiet
BESLAGLAGT: Politiet beslagla store mengder smykker som de ikke har klart å spore tilbake til konkrete innbrudd. Foto: Politiet Vis mer

- Vi prøvde å bare følge dem på avstand først. Men det var viktig å ikke miste dem av syne. Jeg tror de skjønte at det var noen som fulgte etter dem, for de trakk seg tilbake til bilen og begynte å kjøre rundt som om de sjekket om det var noen bak dem, sier spaneren.

Da bestemte politiet seg for å slå til. I bilen fant politiet hansker og tjuvgods som seinere ble sporet til et boliginnbrudd som var begått samme dag.

Målte gullkvaliteten Etter pågripelsen begynte politiets Grenseløs-prosjekt å etterforske de to mennene, og etter kort tid fant politiet de to mennenes tilholdsted: leiligheten til en norsk statsborger med serbisk bakgrunn i Oslo. I leiligheten fant politiet store mengder tjuvgods og utstyr, blant annet for å måle gullkvaliteten (karat).

Mye av tjuvgodset klarte politiet å spore tilbake til innbrudd, men det er også en del de ikke har klart å spore tilbake og som politiet derfor fortsatt oppbevarer i påvente av at de kommer i kontakt med eierne.

Den ene mannen er tidligere straffedømt for vinningskriminalitet i Sverige.

- Min klient har erkjent straffskyld for det meste. Han kom til Norge for å finne seg en jobb, men det viste seg vanskelig, sier advokat Knut-Erik Søvik, som forsvarer mannen.

Den andre tiltalte er ikke tidligere straffedømt.

- Han har erkjent straffskyld for alle forholdene. Hans far i hjemlandet ble syk og måtte opereres, og han trengte penger til dette, sier advokatfullmektig Kumrije Rusiti.

- Ødelagt Etter at de to serbiske mennene ble tatt i desember i fjor fant politiet store mengder smykker i leiligheten de to bodde i. Flere av ofrene har fått igjen det de ble frastjålet. Hagen og kona fant igjen noe hos politiet, noe var ødelagt, mens mye var borte.

- Vi fant igjen en del ting som var veldig ødelagt, for eksempel noen klokker der urverket var tatt ut. De var åpenbart bare ute etter gull, sier Halvor Hagen.

Han opplevde innbruddet og tida umiddelbart etter som ubehagelig.

- Det er en invadering i ditt eget hjem som føles ubehagelig. Du føler deg utrygg etterpå. I etterkant blir man mye mer oppmerksom på hvordan man skal oppbevare ting. De sørget for at jeg har måttet tenke på ting jeg aldri hadde trodd jeg skulle gjøre, sier Hagen.

Han er svært fornøyd med politiets innsats. Det samme er Knut-Andreas Lie, som ble bestjålet for smykker og verdisaker av de samme mennene.

- De gjorde en kjempejobb, sier han om politiet.

KLOKKER: De to mennene fikk med seg en rekke klokker som politiet ikke har klart å finne ut hvem som eier. Foto: Politiet
KLOKKER: De to mennene fikk med seg en rekke klokker som politiet ikke har klart å finne ut hvem som eier. Foto: Politiet Vis mer

Lie var overrasket over hva tyvene ikke tok med seg.

- De tok for eksempel ikke PCen eller lommebøker, de skulle utelukkende ha smykker. Og de lot bunadssølvet ligge, det var tydeligvis bare gull de ville ha, sier Lie.

- Egentlig var det bedre for oss at det var noen som var så målretta som gjorde det, de ville vært verre hvis de tok med seg alt mulig og vi for eksempel hadde måttet sperre alle kortene våre, sier Lie, som samtidig synes det var ubehagelig at uvedkommende hadde vært inne i huset.

Rev ned alarmen Britt Schjøth-Iversen opplevde i likhet med Halvor Hagen at de to tyvene ikke lot seg affisere av alarmanlegget.

- Vi trodde vi hadde en alarm som fungerte, men den rev de bare i stykker, sier hun til Dagbladet.

Schjøth-Iversen opplevde at innbruddet skjedde en av få helger familien var bortreist den høsten.

- Vi regner nesten med at de har observert litt i forkant, sier hun.

Dommen mot de to er ventet å falle mandag.

GIKK ETTER SMYKKER: Tiltalte har som regel gått rett opp på soverommet eller badet for å lete etter smykker. Disse smykkene har ikke politiet klart å spore tilbake til konkrete innbrudd. Foto: Politiet
GIKK ETTER SMYKKER: Tiltalte har som regel gått rett opp på soverommet eller badet for å lete etter smykker. Disse smykkene har ikke politiet klart å spore tilbake til konkrete innbrudd. Foto: Politiet Vis mer