Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Var det CIA som fikk Mandela fengslet?

Pågripelsen som endret Sør-Afrikas historie i 1962 framstår fremdeles som et mysterium.

DØDE: Den afrikanske frigjøringshelten Nelson Mandela døde i går kveld. Foto: Reuters/Siphiwe Sibeko/NTB Scanpix
DØDE: Den afrikanske frigjøringshelten Nelson Mandela døde i går kveld. Foto: Reuters/Siphiwe Sibeko/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 5. august 1962. På vei ut av byen Howick i Sør-Afrika blir en bil stanset av en en politibil full av sikkerhetsstyrker. I bilen som blir stoppet sitter en høy, mørk mann med en hvit sjåførjakke.

Nelson Mandelas liv i frihet var over.

Ettersøkt Mannen med tilnavnet «Den svarte pimpernell» hadde lenge vært en av Sør-Afrikas mest ettersøkte menn, men hadde til stadighet klart å unnslippe de hvite sikkerhetsstyrkenes klør.

I selvbiografien «Long Walk to Freedom» (norsk: «Veien til frihet») skriver at han lenge prøvde å holde fast med aliaset - David Motsamayi, sjåfør - men at politimannen ikke trodde på et et sekund. I boka erkjenner han at han gjorde en klønete jobb med å skjule bevegelsene sine.

Men på en eller annen måte hadde politiet i Sør-Afrika fått kjennskap til at apartheidaktivisten akurat denne dagen utga seg for å være en sjåfør som kjørte arbeidsgiveren sin til Johannesburg.

Tipset av CIA? I Sør-Afrika har mange stilt seg spørsmålet: Hvem tipset dem?

Helt siden pågripelsen har flere hevdet at det var den amerikanske etterretningstjenesten CIA som sto bak, ifølge Wall Street Journal.

I en reportasje i Newsweek i 1990 meldte de at CIA hadde vært involvert. I en artikkel seinere samme år ble det i New York Times hevdet at CIA hadde en agent på innsiden i Nelson Mandelas parti ANC, som ga sørafrikanske sikkerhetsstyrker informasjonen.

USA hadde ANC-lederen på sin terrorliste helt fram til 2008 - først 15 år etter at han ble belønnet med Nobels fredspris for sin innsats for fred og forsoning i Sør-Afrika.

- Klatret opp i telefonstolper Til Wall Street Journal sier Denis Goldberg, som ble fengslet sammen med Mandela, at han er overbevist om at CIA tipset om Mandelas bevegelser.

- Etterretningsmiljøet var koselig på den tida. Alle kjente hverandre og drakk sammen, sier Goldberg.

Til Daily Telegraph sier Goldberg at også britisk etterretning kan ha vært involvert da han ble pågrepet under et raid mot Liliesleaf Farm nord i Johannesburg i 1963.

- Vi tror det var en britisk agent på en campingplass i nærheten. Mange trodde at han var en fuglekikker siden han klatret opp i en telefonstolpe med en kikkert hver dag. Men jeg tror at fuglene han så på var oss, sier Goldberg.

Professor Bob Hepple ved Cambridge-universitetet i England var også bland de som ble pågrepet, men flyktet til England da han ble løslatt mot kausjon.

- Vi vet at MI5 og politiet i Sør-Afrika samarbeidet. Da jeg kom til England for å søke politisk asyl i desmeber 1963 ble jeg avhørt av en mann som helt klart var MI5. Det var åpenbart at han visste ting han bare kunne fått fra politiet i Sør-Afrika, sier Hepple.

Storbritanias tidligere statsminister Margaret Thatcher omtalte i mange år ANC og Mandela som terrorister.

- Mandelas organisasjon ANC er en terroristorganisasjon. Den som tror at de skal styre Sør-Afrika, må leve i drømmeland, slo hun fast i 1987.

Thatchers konservative partikollega Teddy Taylor gikk enda lenger og mente at «Nelson Mandela burde skytes».