Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Var Det hvite hus målet?

Arresterte toppfolk i al-Qaida gir nå informasjon i avhør som tyder på at det var planer om et større angrep den 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonen som har kommet fram kan bety at al-Qaida planla å kapre minst ett fly til 11. september. Terroristorganisasjonen lyktes i å kapre fire fly den dagen. De to første krasjet inn i Twin Towers, et krasjet ved Pentagon og det siste i Philadelphia.

Toppmenn snakker

Informasjon fra flere arresterte kan føre til at myndighetene må se på al-Qaidas plan for 11. september med nye øyne.

- Mange av dem sier interessante ting, sier en FBI-ansatt til USA Today.

Den nye informasjonen kommer fra tre hovedkilder. Avhør av Ramzi Bin al-Shibh, et al-Qaida-medlem som skal ha sendt penger til Moussaoui og 19 andre kaprere har gitt resulatater. I tillegg har Khalid Shaikh Mohammed, den påståtte hjernen bak terrorangrepene, fortalt viktige ting sammen med Mustafa al-Hawsawi, som man antar er den som finansierte angrepet.

En femte flykaprer?

Avhør av de høytstående al-Qaidafolkene har satt fart på etterforskningen omkring den påståtte terroristen Zacarias Moussaoui og hans oppdrag i USA. Myndighetetene mener han har hatt en rolle i planleggingen av terrorangrepene.

Moussaoui ble arrestert i Minnesota tre uker før 11. september. Saken mot ham går nå i rettsvesenet. Moussaoui tok flytimer da han ble arrestert. Han ble siktet for brudd på innvandringslovene. Nå er han siktet for seks tilfeller av sammensvergelse og han kan risikere dødsstraff. Det spekuleres på om han kan ha vært den femte piloten.

Moussaoui har innrømmet å ha vært en del av al-Qaida, men nekter å ha hatt noen rolle i terrorangrepet 11. september. Han hevder at Bin al-Shibh kan bekrefte dette. Spørsmålet om Moussaoui skal få lov til å bringe avhør av denne mannen for retten er til avgjørelse nå.

Dokumenter fra rettsaken mot Moussaoui viser nå at påtalemyndigheten jakter på beviser for at han planla å delta i kapringen av et femte fly som skulle krasjes i Det hvite hus.

Sendt på enslig oppdrag?

Påtalemydigheten vil nemlig unngå at Moussaoui og hans advokater avhører Bin al-Shibh før de selv kan etterforske informasjonen. Men distriktdommer Leonie Brinkema har nå avgjort at myndighetene skal la Moussaoui få lov til å vise vitneforklaringen til Bin al-Shibh på video. Dette skal en ankedomstol igjen avgjøre endelig 3. juni.

Moussaoui opptrer som sin egen advokat, og har flere skrankeadvokater med seg.

- Det er ingen mindre eller større deltakelse, det er ingen deltakelse, skrev Moussaoui nylig til retten.

Moussaoui hevder han var sendt til USA på et enslig oppdrag. FBI har hørt på hans forklaring i mange måneder fordi det ikke har vært mulig å oppdrive beviser for noen form for kontakt mellom Moussaoui og kaprerne. Brinkmans avgjørelse gir mannen en liten pause i den vanskelige saken mot ham.

Påtalemyndighetene sier dommerens avgjørelse setter krigen mot terrorisme i fare. Om hennes avgjørelse får lov til å stå mener analytikere at dette kan føre til at myndighetene vil flytte saken til en militær domstol.

Spekulasjoner

I rettsavhør som ble offentliggjort sist uke avslørte Moussaoui og Bin al-Shibh teorien om det femte flyet. Saken til Moussaoui er omhyllet av hemmeligheter. Det er uklart om de arresterte har fortalt om al-Qaida slo fra seg planene for et femte kapringsfly måneder, dager eller timer før angrepene skjedde.

FBI, CIA og Justisdepartementet er uenige om Moussaouis rolle i angrepene. Hadde al-Qaida plukket ham ut som den tjuende kapreren på flyet som krasjet i Pennsylvania? Var Moussaoui sendt ut for å gjøre ett enkelt angrep, eller skulle han ha vært på et femte fly? Sa lederne i al-Qaida at man skulle forsøke å kapre så mange fly som mulig?

Flere stiller spørsmål om hvorfor Moussaoui forsøkte å bli pilot. - Man ville tro at han ikke trente for å bli pilot og ble gitt penger bare for å være med som håndlanger, sier en FBI-ansatt, som refererer til de såkalte «muskel»-kaprerene som kontrollerte passasjerer og de ansatte om bord på flyene.

<B>NÅ SNAKKER HAN:</B> USA var svært fornøyd da de arresterte al-Qaidas toppmann Khalid Shaikh Mohammed i Pakistan i mars i år. Siden har han blitt holdt på hemmelig sted og vært i harde avhør. Les mer om ameriakanske avhørsmetoder i <a href=http://www.dagbladet.no/magasinet/2003/03/05/363198.html>Magasinet.</a>
<B>DEN FEMTE FLYKAPREREN?</B> Fransk-marokkaneren Zacarias Moussaoui mistenkes for å hatt planer om å være en mulig femte flykaprer 11. september 2001. Rettsaken mot ham ruller nå i det amerikanske rettsvesenet. Han risikerer dødstraff.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media