Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Var det nødvendig med skjult kamera for å dokumentere?

Det spør Per Edgar Kokkvold etter kveldens NRK-dokumentar.

VISER SEXHANDEL: I dokumentaren «Slanger i paradis» har NRK valgt å vise sexhandel i praksis. Foto: Novemberfilm/NRK
VISER SEXHANDEL: I dokumentaren «Slanger i paradis» har NRK valgt å vise sexhandel i praksis. Foto: Novemberfilm/NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I kveld viste NRK den første av tre deler av dokumentarserien «Slanger i paradis», samme produksjonsselskap som er involvert i Pål Refsdals prosjekt i Afghanistan.

I dokumentaren ble det satt fokus på hvordan sexhandelen pågår for fullt i Norge, til tross for den nye sexloven som trådde i kraft 1. januar i år.

Det ble blant annet vist skjulte opptak av den norske luksusprostituerte «Silje» som hadde sex med en kunde. «Silje» samarbeidet med programskaperne fra Novemberfilm.

Før han så dokumentaren sa generalsekretær i Norges Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, følgende til Dagbladet.

- Jeg mener det må være akseptabelt at dette er eneste måte å avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning. Forutsetningen er at det er full anonymisering, sier han til Dagbladet.

- Var det nødvendig?
Etterpå mente han fortsatt at skjult kamera-bruken var akseptabel, siden aktørene var anonymisert. Samtidig var han ikke like imponert over alle sider ved programmet.

- Var det nødvendig å bruke skjult kamera? For å oppsøke bakmennene var det åpenbart det. Men det var kanskje ikke nødvendig for å dokumentere at det skjer seksuelle handlinger i forbindelse med prostitusjon. Det ble en del av dramaturgien for å kvikke opp dokumentaren, sier Kokkvold.

Også flere nigerianske prostituerte ble filmet med skjult kamera da en av journalistene utga seg for å være en sexkjøper. Disse jentene hadde ingen tilsvarende avtale som «Silje».

- Jeg mener det er akseptabelt, fordi de anonymiseres. Det er kanskje også mindre sjanse for at de skal bli gjenkjent i den norske offentligheten, sier Kokkvold.

- Ikke for å henge ut
Morten Møller Wormedal, som er prosjektleder for serien i NRK, sier til Dagbladet at de gjorde en grundig vurdering før de valgte å vise sexhandelen i praksis.

- Det ble nøye vurdert og det er full anonymisering. Vi er ikke ute etter å henge ut enkeltpersoner. Når vi først skal rette søkelyset mot dette vil vi ikke bare vise gateprostitusjon, men også at vanlige norske kvinner selger sex.

I løpet av programmet og etterpå har det også kommet reaksjoner på Twitter. VGs kommentator Frithjof Jacobsen skrev blant annet følgende underveis: «Ser fortsatt nrk og novemberfilms prog om prostitusjon og lurer på hvor mye oppstilt tvdrama det er mulig å lage».

Dagblad-journalist Eiliv Frich Flydal skrev på Twitter: «Var det leken "skrem en prostituert" vi så på NRK, da de kjørte i Skippergata med kameraet ut av vinduet?»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media